Glas Javnosti

BAJDEN POTPISAO: Kineskoj kompaniji rok od devet meseci da proda Tik-tok

Društvo
Autor: Glas javnosti

Predsednik SAD Džozef Bajden potpisao je zakonske mere koje primoravaju kinesku Tik-tok kompaniju Bajt Dens da proda tu platformu društvenih medija ili se suoči sa nacionalnom zabranom.

Od kineske kompanije u čijem je vlasništvu Tik-tok platforma se zahteva da proda platformu u roku od devet meseci do godinu dana, ili se suoči sa zabranom u SAD.

Iz Tik-tok-a su već najavili da će se boriti protiv ove mere.


"Ovaj neustavan zakon je zabrana Tik-tok-a i mi ćemo ga osporiti na sudu. Ova zabrana bi uništila sedam miliona preduzeća i ućutkala 170 miliona Amerikanaca", saopšteno je iz kineske kompanije nakon Bajdenovog potpisivanja.

Izvršni direktor Tik-tok-a Zi Čev rekao je da je to razočaravajući trenutkom i ponovio da će ga kompanija osporiti.

Uprkos Bajdenovoj zvaničnoj podršci zakonu o Tik-tok-u, njegovo štab za reizbor nastaviće u kampanji da koristi platformu kako bi doprela do što većeg broja birača. Rok od devet meseci omogućava kineskoj kompaniji da zadrži vlasništvo nad Tik-tok-om tokom novembarskih izbora.

Mera je doneta kao deo paketa od četiri zakona koji uključuju vojnu pomoć Ukrajini, Izraelu, Tajvanu i drugim američkim partnerima u indo-pacifičkom regionu.

Za zakone je glasalo 79 senatora dok je 18 bilo protiv.

"Godinama smo dozvoljavali Komunističkoj partiji Kine da kontroliše jednu od najpopularnijih aplikacija u Americi. Novi zakon će zahtevati od kineskog vlasnika da proda aplikaciju. Ovo je dobar potez za Ameriku", rekao je senator iz redova Republikanaca Mark Rubio.


Glas javnosti/ R05S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR