Glas Javnosti

BAGERIMA na jedinu ROMSKU SVETINJU u Beogradu: Građani najavili PROTEST PROTIV RUŠENJA!

Društvo
Autor: Glas Javnosti

Spomeniku palim romskim borcima iz balkanskih ratova i Prvog svetskog rata, spomen-ploči palim romskim borcima iz Drugog svetskog rata i kapeli posvećenoj Tetkici Bibiji u ulici Gospodara Vučića u Beogradu preti rušenje koje građani svim silama pokušavaju da zaustave, po drugi put.

Društvo konzervatora Srbije, Evropa Nostra Srbija i ICOMOS Srbija apelovali su na nadležne institucije Republike Srbije i Grada Beograda da spreče ovo rušenje spomen obeležja romske zajednice, zahtevajući ujedno hitno stavljanje tih jedinstvenih spomenika pod prethodnu zaštitu.

Strukovna udruženja za kulturno nasleđe naglasila su 14. oktobra u javnom apelu da je neophodna valorizacija tih objekata, odnosno celine, jer je utvrđeno da poseduju vrednosti na osnovu kojih bi mogli biti proglašeni za nepokretno kulturno dobro.

Udruženje beogradskih Cigana svečara Tetkice Bibije, ali i druga romska udruženja, koriste tu lokaciju u Gospodara Vučića 49 još od 20-ih godina XX veka, odnosno od regulacije Čuburskog potoka i Južnog bulevara. Na tom mestu su podigli i kapelicu- svetilište, posvećeno svetici Tetkici Bibiji, zaštitnici dece, koja je krsna slava pravoslavnih Roma.

-Uništavanje romskog spomenika predstavlja direktan udar na manjinska prava i manjinsku kulturnu autonomiju- saopštila je u svome reagovanju Skupština slobodne Srbije.

Građani su apelovali na sve koji žele da pomognu da se spreči ovo rušenje da dođu na protest najavljen za ponedeljak 23.11. u 17h u ulici Gospodara Vučića 49.

U dvorištu se nalazi spomen-obeležje nastalo u znak sećanja na Rome stradale tokom balkanskih ratova i Prvog svetskog rata, a na njemu su četiri mermerne ploče sa 54 uklesana imena palih boraca, kao i imena dobrotvora i članova udruženja koji su podigli spomenik 1921. godine (ili ranije) uz pomoć dobrovoljnih priloga.

Taj spomenik je jedino obeležje na teritoriji cele Srbije koje je posvećeno stradalim Romima tokom balkanskih ratova i Prvog svetskog rata. Pored spomenika, u dvorištu je postavljena i spomen-ploča posvećena žrtvama nacista iz 1941. godine.

Foto: Googlemaps

-Slava Tetkica Bibija je od decembra 2019. godine uvrštena i u registar nematerijalnog kulurnog nasleđa Srbije, a u dvorištu kapelice nalazi se jedino spomen-obeležje nastalo u znak sećanja na Rome stradale tokom balkanskih ratova i Prvog svetskog rata, kao i spomen-ploča posvećena žrtvama nacista iz 1941. Godine- navedeno je u saopštenju Društva konzervatora Srbije, Evropa Nostra Srbija i ICOMOS Srbija.

Takođe, pozvali su sve nadležne institucije koje se bave se zaštitom nepokretnog kulturnog nasleđa da što pre sprovedu proces adekvatne valorizacije tog prostora i donesu odluke u skladu da pravilima i principima struke, čime bi pokazali da su dorasli zadatku koji im je zakonom dodeljen.

Kako se navodi, već nekoliko meseci ne može ni da se pristupi spomen obeležju, jer je katanac na kapiji zaključan.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR