Glas Javnosti

BADNJI DAN NA KiM: Srbi po tradiciji išli u seču badnjaka, ponegde i uz policijsku pratnju

Društvo
Autor: Glas javnosti

Badnji dan, dan pomirenja i ljubavi, slavi se i na Kosovu i Metohiji, gde su Srbi vekovima vezani za Srpsku pravoslavnu crkvu. Posebno veselo je bilo u Gračanici.

Nedaleko od Gračanice, više desetine Srba, tradicionalno u ranim jutarnjim časovima pošlo je po badnjak. Običaj je, kažu sagovornici Kosovo onlajn, da se božićno drvo prelije vinom i poseče iz tri puta.

"Ovo je naša tradicija od naših dedova, očeva. Božić je naradosniji praznik, važno je da našoj deci ostavimo običaje i tradiciju za dalja pokoljenja", kazao je Zoran Antić iz Gračanice.

A po prvi put po badnjak došao je Marko Rajković iz Lapljeg Sela.

"Ovo mi je prvi put da sam došao da isečem badnjak, osećaj je veoma lep. Za mene i sve mlade važno je da održimo tradiciju jer živimo u teškom vremenu", rekao je Rajković.

U Gračanici je policija bila u blizini šuma, zbog još uvek nedovoljne bezbednosti, a ima mesta gde se bez policijske pratnje u seču badnjaka ne ide.

Srbi Božić obeležavaju od pamtiveka, a badnjakom odnosno božićnim drvetom u kuću se unose sreća, zdravlje i napredak. Iako je u Gračanici sve relativno bezbedno, nije baš svuda tako, a o tome svedoči i protojerej Dragiša Jerinić, paroh Lipljanski.

"Mi na Kosovu i Metohiji od bombardovanja pa na dalje živimo u posebnim uslovima tako da u nekim stvarima moramo da se prilagođavamo, pravilo da se po badnjak ide ranom zorom pre izlaska sunca, mi to ne možemo da praktikujemo, pogotovo ne mi u Lipljanu. I dan danas, kada mi iz Lipljana krećemo po badnjak, neophodna nam je policijska pratnja da bi otišli organizovano po badnjak na nekih pet-šest kilometara od grada jer uvek postoji ona opasnost koja visi u vazduhu da ako si Srbin, ako si obeležen onda može doći do provokacije, do napada".

"Što se ostalog verskog dela tiče, u samoj crkvi, u verskoj porti ne razlikuje se ništa u odnosu na centralni deo Srbije, tako i ovde kod nas na KiM", rekao je on za Euronews Srbija.

BONUS VIDEO: Jednostavne cake da se ne ugojite tokom praznika…
















SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR