Glas Javnosti

AUTOHTONA RASA OVCE IDEALNA ZA GAJENJE: Vitoroga žuja, vrsta ovce otpornija na bolesti

Društvo
Autor: Glas javnosti

Davor Sekulić iz Sremske Kamenice od 2004. godine intenzivno se bavi ovčarskom proizvodnjom. Oko 15 godina njegova proodica imala je virtemberg ovce i to do 500 grla. Usled gubitka državnih oranica, prešli su na racku ovcu odnosno vitorogu žuju, genetski resurs, jednu od najstarijih naših autohtonih vrsta.

- Ova ovca je kao pramenka, zahteva manju negu, mnogo je otpornija na sve bolesti. U sklopu našeg imanja je 1,5 hektar pašnjaka koji sasvim zadovoljava njihove potrebe - kaže za Radio Novi Sad Sekulić.
Racka ovca je približna evropskoj divljoj ovci koja više ne postoji. Malog je rasta, velikog, otvorenog runa, težine između 40 i 50 kilograma, a ovnovi su od 60 do 70 kilograma, sa jako malog loja. Mesnata je, slabije plodna (1,2 jagnjeta), a jagnje se jednom godišnje.

- Ovu rasu sam zavoleo jer je jedina koja ima lepe gorive, može biti žute, crne boje. Drugačija je i daleko manje brige ima o njoj, možete da se bavite i drugim poslom. Jedino je važno da izlaze na pašnjak, na sunce i kišu - dodao je Sekulić.
Ekonomski interes uvek postoji, dodaje, počevši od proizvodnje hrane, prenosi RTV.
- Da bi došli do kvalitetnog podmlatka, preporučujem da se kontaktiraju poljoprivredne stručne službe, koje će sve zainteresovane dalje uputiti na osnovne odgajivačke službe i registrovane odgajivače. U samom startu morate izdvojiti više novca, ali posle će vam biti sve lakše i dostupnije - istakao je.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR