Glas Javnosti

AUTENTIČNI SNIMAK SAHRANE NIKOLE TESLE: Prema poslednjoj želji slavni naučnik je ISPRAĆEN na večni počinak uz ovaj srpski tradicional (VIDEO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Najveći srpski naučnik svih vremena Nikola Tasla, umro je na sam na Božić, 7. januara 1943. godine u hotelskoj sobi u kojoj je živeo u Njujorku

Manje je poznato da je imao želju, koja se ticala njegovog  ispraćaja na poslednji počinak, kao i da postoji video snimak njegove sahrane.

Jedan od najznačajnijih umova koji su ikada živeli, pored toga što je za života veoma voleo pesmu “Tiho noći” želeo je da bude sahranjen uz  "Tamo daleko".

Srpski tradicional koji je naučnika podsećao na daleku domovinu odsvirao je na violini najpoznatiji virtuoz tog doba maestro Zlatko Baloković u pratnji hora “Slovan”. Zlatko Balokovic, Hrvat koji je živeo u Njujorku bio je i veliki Teslin prijatelj.

 

U zvaničnim spisima ostalo je zapisano da je smrt nastupila 7. januara 1943. godine u 22:30. sa  87. godina, te da je za sobom ostavio stotine patenata i pronalazaka koji su mu doneli slavu, ali ne i bogatstvo.

Poslednjem ispraćaju Nikole Tesle prisustvovalo više od 2.000 ljudi, a u povorci koja se slivala ka pogrebnoj Sali Medison avenije bilo je državnika, javnih ličnosti, nobelovaca, ali i stotine običnih, malih ljudi.

 

Kako je zableženo komemoraciju je prenosio i sam Radio Njujork, a svi vodeći listovi su objavili tekstove o "odlasku genija".

Tesla je na poslednji počinak ispraćen službom u katedrali  Svegog Jovana u 16 sati, a govor tadašnjeg gradonačelnika Njujorka Fjorela La Gvardija na komemoraciji Nikoli Tesli 10. januara 1943. godine i dalje postoji u arhivi kao audio snimak.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR