Glas Javnosti
Posta

Protiv Petera HANDKEA OBUSTAVLJEN POSTUPAK u vezi sa PASOŠEM koji mu je dao SLOBODAN MILOŠEVIĆ

Društvo
Autor: Glas javnosti

Protiv Petera Handkea obustavljen je postupak za oduzimanje austrijskog državljanstva zbog pasoša bivše Jugoslavije koji je dobio od Slobodana Miloševića.

Kako se navodin "Peter Handke je bio, jeste i ostaje građanin Koruške i austrijski državljanin", poručeno je iz kabineta guvernera Koruške, Petera Kajzera, a preneo je  bečki dnevnik "Kronen cajtung".

Kada je jedna američka platforma u Nacionalnoj biblioteci došla do pasoša Handkea, koji je 15. juna 1999. izdat u Ambasadi SR Jugoslavije u Beču, utvrđeno je da se u tom pasošu kao državljanstvo nobelovca navodi "jugoslovensko".

 Ovo saznanje je krajem 2019. izazvalo veliku buru, posebno što je pasoš izdat godine kada je NATO bombardovao Srbiju, pa se postavilo pitanje da je uzimanje pasoša jedna vrsta solidarisanja poznatog književnika sa Jugoslavijom.

Međutim, imalo je i pravne posledice, pošto su pravnici počeli da se bave pitanjem da li je uzimanjem pasoša izgubio pravo na austrijsko državljanstvo, jer prema austrijskom zakonu nije dozvoljeno imati dvojno državljanstvo.

Zato je pokrenut postupak za proveru da li treba oduzeti Handkeu austrijsko državljanstvo.

Handke je stalno govorio da nema jugoslovensko državljanstvo i da je pasoš uzeo samo kako bi mogao da putuje.

Sada je sve rešeno i postupak protiv Handkea je obustavljen.

-Raduje me da je ta diskusija konačno završena i da možemo ubuduće samo diskutovati o veličanstvenim književnim delima našeg nobelovca - poručuje Kajzer.

 Ukazuje se da bi Handke izgubio austrijsko državljanstvo samo ako je podneo lično zahtev za dobijanje jugoslovenskog državljanstva. Takav zahtev autor, kako tvrdi, nikada nije podneo i nisu pronađene nikakve informacije da je to učinio.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 
 

HOROSKOP