Glas Javnosti

ATRAKCIJA NA RUDNIKU: PRELEPI PAUN IZNENADIO I ZBUNIO MEŠTANE ZAGRAĐA KAKO SE SLOBODNO ŠETA POLJIMA, ALI I KROVOVIMA KUĆA!

Društvo
Autor: Glas Javnosti

Paun se ubraja u najlepše ptice na svetu i jedino ga možemo videti u zoološkim vrtovima ili kod retkih uzgajivača, tako da je njegova iznenadna pojava u slobodnoj šetnji po selima podno Rudnika izavala ogromno interesovanje meštana, jer se o u ovom delu Šumadije ne pamti da im ovako prelepi primerak iznenada dolazio u goste.

Pomenuti primerak čudesnog pauna se, kako saznajemo, pravo niotkuda pojavio u nedelju  predveče ispred domaćinstva Bogojevića, u mestu Zagrađe koje pripada opštini Gornji Milanovac, od kojih smo i dobili fotografije iz ove iznenadne posete. Od njih saznajemo da se  prelepi plavo - zeleni paun pojavio isperd ulaza u dvorište o kada su mu pokušali da mu priđu i nahrane ga on je hitro zamahnuo ogromnim krilima i sleteo na krov pomoćne zgrade. Nakon nekoliko skokova na krovove kuća Bogojevića odleteo je prema šumi, da bi se sutradan ujutru pojavio kod obližnjih Matića, pa dalje po nekoj svojoj volji.

Kako čujemo od meštana Zagrađa nije im poznato da iko u susednim selima na Rudniku gaji paunove, pa je još veća enigma odakle je ovde, nikada ranije viđena, ova neobična ptica zabasala  u njihove krajeve.

Uz poslate fotografije iznenadnog gosta meštani Zagrađa su nas zamolili da obavestimo javnost i  sada se prelepoj ptici pomogne da se vrati tamo gde je čekaju domaćini i njegova paunovska porodica. Zato smo se obratili Sretenu Mirkoviću iz Šapca, jednom od najpoznatijih naših uzgajivača paunova, čije gazdinstvo ima dugu tradiciju u tom poslu.

Foto: Glas javnosti

- Prema vašem opisu reč je o mužjaku koga je nešto uplašilo i on je pod stresom otišao, možda i  desetinama kilometara ili ko zna koliko od stalnog boravka. Mislim da je već i podivljao, zato odbija da mu ljudi priđu i nahrane ga. Ali to nije problem, on se hrani žitaricama i tamo na Rudniku će uživati što se hrane tiće. Njegov problem su lisice, koje itekako znaju da mu se lukavo prikradu i dođu mu glave. Meštani ga mogu uloviti samo noću ako ga opkole i poklope ga meredovom za ribe, prekriju mrežom i smeste ga na sigruno dok se ne jave domaćini koji o  njemu brinu. Merodovom sa velikom druškom, nikako neće moči drugačije,- objasnio je za Glas  javnosti Sreten Mirković, jedan od največih uzgajivača paunova u Srbiji.

Podsećanja radil, odrasli mužjaci paunova mogu da dostignu i do dva metara dužine i visinu od 86 do 130 centimetra, a težina im varira od tri do šest kilograma. Zbog, zaista, prelepog izgleda, paunovi se pored rajskih ptica ubrajaju u najlepše životinje na svetu. Ubrajaju se u društvene životinje, najčešće žive u zajednicama koju čine mužjak i tri do pet ženki. Aktivni su od ranog jutra, a na počinak idu sa prvim sumrakom, kada ako su nezaštićeni, kako u ovom slučaju, mogu da budu lak plen, najčešće lisica.

Još i dodati da paunovima  ne treba nikakva specijalna hrana, zadovoljni su sa malo kukuruza u zrnu, stari hleb, pa i mešana hrana za kokoške. Naravno, nekada se i sami počaste ponekim crvom ili insektom. Takođe, osim hrane, pravilo je da paunovi uvek moraju da imaju dostupnu čistu vodu.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR