Glas Javnosti

APR OMOGUĆIO ELOKTRONSKO PRIJAVLJIVANJE : Olakšao građanima za nekoliko važnih stvari

Društvo
Autor: Glas javnosti

Ono što je hipoteka na stan, to je zaloga na pokretnim stvarima - automobilima, mašinama, umetničkim slikama i drugim predmetima, ali i na pravima - pravu potraživanja ili drugom imovinskom pravu.

U Registar založnog prava za prvih devet meseci ove godine upisano je, prema podacima Agencije za privredne registre, ukupno 6.917 založnih prava, kojima su obezbeđena potraživanja u iznosu većem od 11 milijardi evra. Prema navodima APR, od sada je, putem aplikacije eZaloga, omogućeno i elektronsko podnošenje svih vrsta registracionih prijava u ovom registru.

„U okviru projekta ‘Usluge razvoja i uspostavljanja informacionog sistema za Registar založnog prava’ izrađen je novi, moderniji softver za vođenje ovog elektronskog registra, čija je inicijalna verzija uspostavljena još 2005. godine. Uz to, Agencija za privredne registre sada je na svom portalu sa eServisima omogućila i elektronsko podnošenje zahteva putem aplikacije eZaloga„, navodi APR.


U Registru založnog prava na pokretnim stvarima i pravima, za prvih devet meseci ove godine, primljeno je 15.363 zahteva, od kojih je usvojeno 12.988 registracionih prijava, odnosno pozitivno je rešeno 89,40 odsto prijava.

„U periodu od početka januara do kraja septembra, u Registar je upisano 6.917 založnih prava, što je za 7,20 odsto više nego u istom periodu prošle godine, a registrovanim založnim pravima obezbeđena su potraživanja u iznosu koji je veći od 11 milijardi evra. U Registar je upisano 95,60 odsto ugovornih zaloga, 1,60 odsto založnih prava za obezbeđenje poreskih obaveza, dok 2,90 odsto čine založna prava nastala u sudskom postupku izvršenja i obezbeđenja“, ističe APR.

Među predmetima, na kojima je registrovana zaloga, najzastupljena su vozila (35,10 odsto) i to poljoprivredna i različita druga vozila, zatim prava potraživanja, udeli i druga imovinska prava (29,50 odsto), mašine i oprema (22,10 odsto) i životinje (1,40 odsto), dok ostale pokretne stvari čine 11,90 odsto.

„Banke su najčešći založni poverioci (72,40 odsto), za kojima slede privredna društva (13,50 odsto), a među poveriocima su i Poreska uprava (2,90 odsto), fizička lica (3,30 odsto), preduzetnici (0,20 odsto) i ostala lica koja ne pripadaju ni jednoj od navedenih kategorija“, navodi APR.

U strukturi dužnika, najzastupljenija su privredna društva (50,30 odsto) i fizička lica (40,90 odsto). Preduzetnici su zastupljeni u 7,70 odsto slučajeva.

Zalogodavac je u čak 90 odsto slučajeva istovremeno i dužnik obezbeđenog potraživanja.

„Po završetku trećeg kvartala, u Registru založnog prava na pokretnim stvarima i pravima bila su aktivna 193.432 založna prava, dok ukupna vrednost potraživanja, koja su njima obezbeđena, iznosi oko 87,5 milijardi evra“, ističe Agencija za privredne registre.


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR