Glas Javnosti

APEL ZA POMOĆ MANASTIRU SVETE ANE U ZAPADNOJ SLAVONIJI: Neophodna nam je hitna pomoć! (FOTO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Srpska pravoslavna svetinja koja se nalazi u Eparhiji pakračko-slavonskoj, u Republici Hrvatskoj, u selu Donja Vrijeska, pokraj Daruvara, nalazi se u katastrofalnom stanju.

Pomozimo obnovu našeg pravoslavnog manastira Svete Ane u Donjoj Vrijeski, kod Daruvara, u Zapadnoj Slavoniji. 

Srpska pravoslavna svetinja koja se nalazi u Eparhiji pakračko-slavonskoj, u Republici Hrvatskoj, u selu Donja Vrijeska, pokraj Daruvara, nalazi se u katastrofalnom stanju. O manastiru Uspenija Svete Ane koji potiče iz 15. vijeka, brine igumanija Gerasimom i jedna monahinja. 

Mati Gerasima, koja je donedavno živjela u Grčkoj, više od jedne decenije, gdje se i zamonašila sa blagoslovom duhovnog oca, sadašnjeg srpskog Patrijarhag Porfirija Perića, preko društvenih mreža podelila je fotografije manastira, potresne prizore njegove spoljašnosti i unutrašnjosti, apelujući na dobronamjerne ljude da pomognu obnovu svetinje.

-Nema više ulepšavanja stvarnosti. Poslije tri godine borbe sa krajnjim siromaštvom, bez ikakvih mjesečnih primanja ni od naše Crkve ni od države, sem neke crkavice od 130 eura, koju dobijamo kao socijalnu pomoć iz Srbije, sa vlagom koja prodire u pluća i kosti i pacovima koji probijaju zidove trošnog konaka, moramo se obratiti našem narodu. Želim da vidite, braćo i sestre, kako izgledaju uslovi u kojima naše sestrinstvo živi, u 21. vijeku. Neka fotografije same govore, tiho, bez riječi. Nema snažnije poruke. Ne trebaju nam lajkovi, već konkretna pomoć, navela je igumanija ove svetinje.

 

Tokom poslednjeg rata u Hrvatskoj manastir je pretrpio izvjesna oštećenja, naročito monaški konak. Mati je podsjetila čitaoce portala Srpske novine da je sa blagoslovom blaženopočivšeg Mitropolita Amfilohija Radovića, 2018. godine došla u ovu zapuštenu i zaboravljenu šestovjekovnu svetinju, kada je i započela duhovna obnova.

-Blaženopočivši Mitropolit do kraja svog ovozemaljskog života, nije zaboravljao sestrinsvo upućujući nam neophodnu novčanu pomoć, hranu a u par navrata i namještaj, kazala je igumanija, navodeći da su se nakon njegovog odlaska monahinje ponovo suočile sa brojnim problemima zbog čega su primorane da se obrate za pomoć.

Na materijalnu obnovu ova srpska svetinja i dalje čeka, ostajući i pored svih istorijskih nevolja i iskušenja nepokolebljivo na zapadnom braniku Pravoslavlja.

Mati Gerasima nada se da će dobri ljudi da pomognu.

-Uz Božiju pomoć, želja nam je da izgradimo novi monaški konak, da mi monahinje živimo dostojanstveno i uznosimo svagda molitve za cio svijet u ovoj našoj krajnje siromašnoj svetinji koja već šest vjekova stoji na braniku pravoslavlja. Neka bi Gospod blagoslovio ovu našu namjeru. Blagodarne u Gospodu našem Isusu Hristu, poručila je mati Gerasima.

Devizni žiro-račun na koju se može pomoći sestrinstvu Manastira Uspenija Svete Ane u Donjoj Vrijeski:

IBAN: HR5824020063209336910

SWIFT: ESBCHR22

Adresa Manastira Svete Ane: Donja Vrijeska 59, Đulovac, 43500 Daruvar, Hrvatska

Monahinja Gerasima (Tanja Tintor)

PAYPAL

https://www.paypal.com/paypalme/gerasima?fbclid=IwAR2TuivyvPQQebYNhBvFQ3dj8i-ZlriSNoAJ7xng21J3bhklaz9mYXs3ees

Manastir je u vrijeme Turaka, bivao pljačkan i pretvaran u štalu, a obnovljen je dolaskom patrijarha Arsenija Čarnojevića i igumana Nićifora Jovanovića 1730. godine. Crkva, spomenik kulture, prvi put je značajnije obnavljana u 19. vijeku, a drugi put od 1904. do 1907. Otada je prošlo više od sto godina, a posljedice nebrige su danas itekako vidljive. Od šezdesetih godina prošlog vijeka, do početka rata devedesetih, u manastiru su živjele dvije monahinje, nastojateljica Anastasija i monahinja Teodora. Nastojateljica Anastasija, izgnana, preminula je u Dalju, a njeni posmrtni ostaci su prebačeni u manastir Grgeteg, na Frukoj Gori gdje se preselila i monahinja Teodora, koja je preminula i sahranjena pored svoje duhovne mati Anastasije. 

(Glas javnosti) 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR