Glas Javnosti

APEL VOJNOG SINDIKATA: Ne zloupotrebljavajte smrt vodnika DEJANA STOJKOVIĆA u dnevno-političke svrhe!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Stariji vodnik prve klase Vojske Srbije Dejan Stojković preminuo je 24. 06. 2021. pošto mu je iznenada pozlilo tokom vežbovnih aktivnosti na privremenom poligonu "Pešter"

Stojkoviću, pripadniku Druge brigade Kopnene vojske, koji se nalazio u sastavu posade oklopnog borbenog vozila, na licu mesta pružena je hitna medicinska pomoć, a zatim je helikopterom VS prebačen u Zdravstveni centar Studenica.

Više tužilaštvo u Novom Pazaru pokrenulo je predistražni postupak ispitujući okolnosti pod kojima je Stojković, preminuo tokom izvođenja vojne vežbe na Pešterskoj visoravni.
U toku dosadašnjeg postupka izvršen je uviđaj, naložen pregled i obdukcija tela i ispitano je više svedoka. 

 Ministarstvo odbrane je u saopštenju istaklo da je Stojkoviću iznenada pozlilo, a je bivši načelnik Generalštaba Vojske Srbije Zdravko Ponoš to nazvao "sramnim pokušajem kriznog PR-a". Ponoš je istakao da je Stojković poginuo jer se zbog ekstremno visoke temperature aktivirao sistem za gašenje požara u borbenom vozilu.

Istim povodom oglasio se Vojni sindikat Srbije apelom da se Stojkovićeva smrt ne zloupotrebljava u dnevno-političke svrhe.

"Pozivamo sve političke činioce, javnost i medije da pogibiju našeg kolege Dejana Stojkovića (39) podoficira Vojske Srbije na Pešteru, slučajno ili namerno ne zloupotrebljavaju u dnevno - političke svrhe.
Čini se da poslednjih dana čak i ova tragedija klizi u dnevno-političko razračunavanje i obesmišljavanje žrtve koju je časno vršeći svoju službu dao Dejan Stojković. To se najbolje vidi na neistinitoj vesti o tome da su pripadnici Vojske Srbije okrenuli ledja komandantu 2. brigade KoV. Odgovori u vezi sa tragedijom u kojoj je naš kolega i član Vojnog sindikata Srbije, iza sebe ostavio suprugu i dvoje dece jeste pitanje za državu kao poslodavca i istražne organe, a tvrdo verujemo da u Vojsci Srbiji ne postoji čovek koji bi oskrnavio pogibiju srpskog vojnika.
Dakle, pozivamo na uzdržanost i da svi sačekamo rezultate toksikološke analize, a VSS ima dovoljno resursa i stručnih ljudi u svojim redovima da isprati objektivnost i pristrasnost istrage koja je u toku, kao što medju nama ima dovoljno svedoka tragedije koja nas je sve teško pogodila.
Svako politizovanje najgrublje je skrnavljenje smrti pre svega dobrog čoveka i starešine kakav je bio Dejan. Otuda ne želimo da poverujemo da bilo ko u ovoj tragediji vidi priliku za svoju ličnu promociju bilo kakve vrste. Dejana ništa ne može vratiti, a od Ministarstva odbrane očekujemo da kako to priliči u ovim situacijama, pokaže najveći nivo savesti i odgovornosti za zbrinjavanje Dejanove porodice koja je njegovim gubitkom izgubila i osnovnu egzistenciju", stoji u saopštenju Vojnog sindikata Srbije.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR