Glas Javnosti

Apel Eko straže institucijama: ZAŠTITITE GRAĐANE OD ZAGAĐENJA VAZDUHA!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Eko straža pozvala je predsednika Srbije, premijerku i republičku javnu tužiteljku da u okviru svojih nadležnosti hitno poboljšaju zaštitu životne sredine zbog velikog zagađenja vazduha u Srbiji zbog kojeg prema izveštaju Evropske agencije za zaštitu životne sredine prevremeno umre više od 15.000 ljudi.

U otvorenom pismu Eko straže, od predsednika Srbije Aleksandra Vučića traži se da u skladu s definisanom ulogom izražavanja državnog jedinstva odmah stvori uslove za sprovođenje celokupne zakonske regulative u oblasti zaštite životne sredine, a posebno kvaliteta vazduha.

U pismu podsećaju na Ustavnu odredbu da svako ima pravo na zdravu životnu sredinu i blagovremeno obaveštavanje o njenom stanju.

Od premijerke Srbije Ane Brnabić traže da Vlada odmah usvoji Program kvaliteta vazduha sa akcionim planom od 2022. do 2030. godine i obezbedi finansije za njegovo sprovođenje.

Traži se i da, kako prenosi Fonet, Vlada obezbedi kontinuirano informisanje građana o kvalitetu vazduha u svim delovima zemlje i da se hitno sprovedu svi planovi kvaliteta vazduha koje su donele lokalne samouprave.

Od Republičke javne tužitetljke Zagorke Dolovac traži se odmah izda obavezno uputstvo nižim tužiocima da postupaju sa hitnošću, u roku od tri dana, u svim slučajevima kada je reč o zagađenju i kada u javnosti postoje indicije da neko čini krivično delo kojim se zagađuje životna sredine.

Traži se i da uz pomoć Državne revizorske institucije ispita poslovanje svih subjekata koji čine sistem zaštite životne sredine i da obezbedi poštovanje postulata "zagađivač je odgovoran za zagađivanje životne sredine" i "zagađivač ili njegov pravni sledbenik obavezan je da otkloni uzrok zagađenja".

U pismu se traži i da ih u roku od 48 sati nadležni organi obaveste o tome šta i kada će preduzeti povodom zahteva koje su uputili.

Eko straža zakazala je protest zbog zagađenja vazduha za nedelju, 13. novembar, u Beogradu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR