Glas Javnosti

APEL dobrovoljnim davaocima: Nedostaju skoro sve krvne grupe

Društvo
Autor: Glas javnosti

Mirjana Knećević sa Instituta za transfuziju krvi Srbije rekla je za RTS da bi svakoga dana bilo dobro da se prikupi između 300 i 350 jedinica krvi a 400 bi bilo idealno.

Poslednjih dana smanjuju se rezerve krvi u Institutu za transfuziju. Zato još jednom apel dobrovoljnim davaocima krvi da se odazovu. 

Institut za transfuziju krvi Srbije ima rezerve za svega jedan dan. Nedostaju sve krve grupe.

Mirjana Knežević iz Instituta za transfuziju krvi Srbije je rekla za RTS da su od jutros samo dve osobe dobrovoljno dale krv.

Prema njenim rečima, nekim danima za sat i po prikupi se dvadesetak jedinica krvi.

"Zbog toga je važno da podsetimo sve naše sugrađane koji ispunjavaju uslove da dođu i da daju krv, da kreveti ne budu prazni", kaže Kneževićeva.

Svakoga dana bilo bi dobro da se prikupi između 300 i 350 jedinica krvi - 400 bi bilo zaista idealno.

Juče smo prikupili oko 280 jedinica krvi, prethodnih dana ispod 300 jedinica krvi, što je dobro u smislu da se ljudi odazivaju, ali ne i dovoljno, kaže Kneževićeva.

Dodaje da je potrošnja krvi u poslednje vreme velika, dosta operacija se realizuje i dosta pacijenata prima krv kao lek, odnosno kao transfuziju krvi, najviše je onih koji boluju od malignih oboljenja.

Svesni smo da smo na prvom mestu po kardiovaskularnim oboljenjima, po malignim oboljenjima - svima njima je potrebna krv da bi mogli da nastave da žive, napominje ona.

"Za sada su programi zadovoljeni i to je dobro, strahujemo da postoji mogućnost da se sporadično odlažu određene operacije i to se dešava, pre svega, u ortopedskim operacijama i sa pacijentima koji su ređa krvna grupa. U ovom momentu nedostaju skoro sve krvne grupe, najviše nulta pozitivna i negativna, A pozitivna i negativna i B negativna", ukazala je Kneževićeva.

Jedino smo, kako kaže, mirni sa AB krvnom grupom i B pozitivnom koja je trenutno stabilnija.

Danas imamo samo tri akcije, za vikend po dve akcije na terenu i ukoliko danas i za vikend ne bude malo bolji odziv, postoji mogućnost da od ponedeljka budemo u većem problemu, podvukla je Kneževićeva.

Ko daje krv poslednjih dana

Kneževićeva je zahvalila najmađim davaocima krvi, koji su tek napunili 18 godina.

"Konačno smo se nakon dve godine pauze zbog kovida vratili u srdnje škole, radimo akcije sa maturnatima i na fakultetima i ono što bih podvukla - oni sad daju krv što je lepo - nije u obimu kao što je bilo ranije, ali idemo ka tome da ćemo se vratiti na staro", istakla je Kneževićeva.

Podseća da Institut danas radi do 19 časova, jedan autobus je na Trgu na Ubu, jedan kod starog Merkatira a studenti Veterinarskog fakulteta dobrovoljno daju krv.

"Davalac krvi nije zanimanje, svi koji ispunjavaju uslove su davaoci", zaključila je Kneževićeva.

Da bismo dali krv, moramo biti zdravi, starosti od 18 do 65 godina, da nismo na nekoj terapiji, da se dobro osećamo i imamo dobru volju, kao i da u proteklih šest meseci nije bilo neke hirurške intervencije ili ušivanja kože.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR