Glas Javnosti

Antibebi pilula za muškarce

Društvo
Autor: Glas javnosti

Opcije za kontracepciju kod muškaraca predstavljaju prezervativi i vazektomija, dok je ženama namenjena antibebi pilula. Međutim, verovali ili ne, američki naučnici su uspeli da razviju efikasnu antibebi pilulu za muške miševe!

Usredsredivši se na hormonalnu metodu, naučnici su pokušali da zaustave proizvodnju testosterona, tokom rada na kontraceptivnoj piluli. Ovaj proces nije najbezbedniji obzirom na to da je prouzrokovao neželjene efekte poput depresije, povećane telesne težine, kao i povećanog rizika od kardiovaskularnih bolesti, te se smatra da pilule koje ne deluju na hormone mogu biti mnogo bezbednije. Inovativna metoda kontracepcije se zasniva na receptorima vitamina A, pošto je ovaj vitamin zadužen za nastanak spermatozoida.

Nakon četiri nedelje oralnog unosa novog sastojka YCT529, smanjen je broj spermatozoida, pokazalo je ispitivanje na miševima. Takođe, utvđeno je da proces nije trajan i da se plodnost vraća četiri do šest nedelja nakon prestanka uzimanja pilule.

Profesorka koja je učestvovala u ispitivanju, Grunda Georg, smatra da bi antibebi pilula za muškarce mogla da stigne na tržište u narednih pet godina, iako ističe da nema garancije da bi uspešno delovala. Koliko će zaista uspešno delovati i koliko će biti bezbedna i efikasna, pokazaće klinička ispitivanja na ljudima. Zanimljivo je da protein na koji pilula utiče nije zadužen samo za rast spermatozoida, već generalno ćelija u organizmu.

Ipak, na rezultate ovog ispitivanja se gleda sa skepsom obzirom da mreža receptora na koje utiče vitamin A u organizmu igra veliku ulogu / piše dw.com

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR