Glas Javnosti

ANKETA POKAZALA ALARMANTNO STANJE U SRBIJI: Građani izrazili VELIKU zabrinutost zbog životne sredine

Društvo
Autor: Glas javnosti

Rezultati ankete "Otvori zelena vrata - Koja je tvoja ključna reč" pokazali su da se skoro 100 odsto ispitanika saglasilo da je životna sredina u Srbiji ugrožena "do krajnje mere", saopštila je EU Info mreža posle današnje konferencije "Od straha do nade - građani Srbije o životnoj sredini".

Analizirajući reči kojima su ispitanici opisivali trenutno stanje životne sredine, jedan od autora istraživanja Nikola Petrović je istakao da se retko dešava da se ispitanici gotovo stoprocentno saglase oko neke teme. "Interesantan je, ali i zabrinjavajući podatak da toliki procenat gradjana smatra da je životna sredina ugrožena do krajnje mere", istakao je Petrović.
 
Konferencija je održana u okviru projekta VOLVOX - Snaga zajednice, koji je finansiran kroz Instrument civilnog društva EU, a programski menadžer za civilno društvo Ekmel Čizmečolu je u ime Delegacije EU poručio da bez snažnog civilnog društva nema ni demokratije u kojoj se čuje mišljenje građana.
 


Programski menadžer za zaštitu životne sredine u Delegacijii EU u Srbiji Jordi Kadilja Falko podsetio je da je naša zemlja, u okviru pristupnih pregovora sa EU, u decembru 2021. godine otvorila Klaster četiri – Zelena agenda i održivo povezivanje, prenosi Fonet.

"Usvojen je i Akcioni plan za Zelenu agendu za Zapadni Balkan, tako da je ovo bio pravi trenutak da se sprovede istraživanje u kojem građani mogu da iskažu svoje mišljenje kada je u pitanju trenutno stanje životne sredine u Srbiji, kao i da podele svoju viziju u kakvoj bi sredini voleli da žive", rekao je Falko.
 


Kada je reč o viziji građana i pitanju kakva bi to trebala da izgleda životna sredina u Srbiji, komunikolog Ivana Malinović je naglasila da životna sredina nije apstraktno pitanje, niti neka autonomna spoljašnja struktura, već životno pitanje svih građana.
 
"Važno je da se povežemo sa neposrednim iskustvom i da ne ostane sve na nivou praznih reči, a ključna reče celog procesa je - učešće", istakla je Malinović.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR