Glas Javnosti

Ana Brnabić: Tražila izveštaj o slučaju oduzimanja usvojene devojčice, lično će se baviti time

Društvo
Autor: Glas javnosti

Premijerka Srbije Ana Brnabić navela je da se tom temom bave MUP i Ministarstvo rada kako bi se utvrdilo šta se zaista desilo i da se znalo šta i kako dalje uraditi

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas, povodom slučaja oduzimanja usvojene devojčice, da je reč o ogromnom propustu i teškoj situaciji, pre svega za dete, da se Ministarstvo rada i MUP bave time, a da će se i ona lično baviti tim pitanjem, jer je važno poštovati i zakon i interes deteta.

Brnabić je novinarima u Zaječaru, upitana da li je već nešto učinjeno u vezi sa tim slučajem, rekla da je to kompleksna tema, ali da u ovom trenutku ne može ništa da kaže po tom pitanju, jer se Ministarstvo rada i MUP bave tom temom, kako bi se utvrdilo šta se zaista desilo i da se znalo šta i kako dalje uraditi.

- Zaista je važno da se poštuje zakon, to je vladavina prava i zakon mora da se poštuje. Sa druge strane, jako je važno biti više nego oprezan kada se radi o deci. Deca nisu predmet koji vi možete da stavljate na jedno, pa na drugo mesto - primetila je premijerka.

Ona je istakla da je to užasna situacija, da se dete 10 meseci navikavalo na jednu porodicu, ali onda je inspekcija Ministarstva za rad izvršila uviđaj, uvidela da nešto nije urađeno u skladu sa zakonom i dete je oduzeto od usvojitelja.

- Šta god sada da kažem - nije srećno rešenje. Ali, kao premijerka mogu da obećam da ću se i lično baviti ovim i da ćemo pokušati da pomirimo te dve stvari - rekla je Brnabić.

Ona je dodala da je tražila izveštaj o tome kada je dete "oduzeto" iz porodice kojoj je dato na usvojenje, kako se dete sada oseća i kako je to uticalo na dete, da bi se videlo šta dalje uraditi.

- Tražila sam izveštaj sa svih strana. Sešću, pogledaću, ali se i MUP bavi tim pitanjem, jer je ogroman propust, posebno jer se radi o jednom malom detetu, trogodišnjem i moramo, kao društvo, voditi računa o tim stvarima. Ne mogu ništa da obećam, osim da se lično bavim tim pitanjem - rekla je Brnabić.

Podsetimo, pre dva dana, usvojena devojčica L. B. (3) oduzeta je od svojih roditelja, jer ju je od njih Centar za socijalni rad u Subotici oduzeo u utorak.

(Izvor: Telegraf)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR