Glas Javnosti

AMERIKA JE DALEKO OD IDEALNOG: Ove stvari su u Americi nezamislive, a kod nas se podrazumevaju

Društvo
Autor: Glas javnosti

Iako često težimo ka američkom načinu života, istina je da bi većina Amerikanaca dušu dala za brojne stvari i navike kojima se mi sa teritorije Evrope, a naročito Balkana, možemo pohvaliti.

Dejli Mejl je radio istraživanje o stvarima koje su kod nas bolje nego u Americi, a podelio je rezultate istraživanja.

Hrana

Blizina prodavnica, dostupnost namirnica i njihov kvalitet osnovna su tačka kada govorimo o stvarima koje Evropljani uzimaju zdravo za gotovo, a Amerikanci im zavide.


“U Americi je hrana koja nema tonu veštačkih aditiva i neprehrambrenih sastojaka koji izazivaju bolesti luksuz”, rekao je jedan član foruma, a drugi se nadovezao:

“Nikada nisam shvatio da je hrana koju sam jeo uzrok mojih stomačnih problema, sve dok nisam otišao na odmor u Evropu i jedan ceo dan proveo bez ikakvih problema. Problemi sa stomak vratili su se dan nakon što sam se vratio saputovanja. Evropljani imaju sjajnu hranu, čak i kada govorimo o brzoj hrani. Zašto ne može tako u Americi?”.

Saobraćaj

Mnogi komentari bili su usmereni ka prevozu, složivši se da je, po tom pitanju, Zapad gori.

“Mogućnost putovanja  u druge zemlje bez mnogo novca je veliki plus. Od Pariza, Francuske i Poljske je ista udaljenost kao od jedne do druge strane Teksasa”, napisano je u jednom komentaru koji ističe da je skup prevoz velika prepreka u Americi.

“Amerikanci mogu da putuju skoro 3.000 milja i da i daje budu u SAD. To nije jeftino, putovanja su skupa.”

Zdravstveni sistem

Većina kritika u Americi bazirano je na loše razrađenm zdravstvenom sistemu.

“Znam osobu koja radi više od 50 sati nedeljno, a zarađuje tek toliko da idržava dete sa posebnim potrebama i ne može da priušti lečenje od hepatitisa C, jer lečenje košta više od plate koju dobije za 18 meseci rada”, prokomentarisao je jedan Amerikanac.

“Moji lekovi košraju oko 30 evra mesečno, što bi, prema Guglu, u Americi koštalo 550 evra”, dodao je drugi Evropljanin.


Cene u prodavnicama

“U Americi su cene različite. U evropskim prodavnicama cena koju vidite na etiketi je cena koju plaćate na kasi. U Americi morate da dodate porez na tu cenu. Kupovina je mnogo lakša u Evropi. Pored toga, skriveni troškovi u Americi često iznenađuju Evropljane zbog drugačijeg sistema napojnica”, bio je jedan od komentara.

Bakšiš

Prema istraživanju američke finansijske kompanije, čak 30 odsto Amerikanaca kaže da su napojnice u SAD van kontrole. Čak i samouslužni blagajnici u poslednje vreme zahtevaju bakšiš.

“U američkim restoranima se očekuje standardna naponica od 15 dolara, ali i 18-25 od od ukupnog računa je nepisano pravilo. Iznos bakšiša obračunava se pre nego što se na iznos doda porez. Recimo, ako je ručak koštao 35 dolara, ostalo je sedam dolara”, jedan je od komentara kako su bakšiši u Americi mnogo veći nego u Evropi.


Glas javnosti/ D01S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR