Glas Javnosti

AMBASADOR SRBIJE U ŠVEDSKOJ TRAŽI DA MU SE PLATE PUTNI TROŠKOVI I SMEŠTAJ da dođe na književno veče Matije Bećkovića u Geteborg!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Gostovanje ovdašnjih poznatih umetnika oduvek su prava kulturna poslastica za naše sunarodnike koji žive i rade širom sveta, jer je to jednistvena prilika da ih čuju i vide, ćaskaju sa njima i slikaju se, ali se i ne malo puta čuje kako je to uglavnom na privatnu inicijativu naših preduzimljivih zemljaka, jer naše plaćene diplomate za tako nešto ne samo da nemaju sluha već traže i novac da tome prisustvuju!

O takvom jednom drastičnom primeru govori za Glas javnosti Gordana Antunović, iz švedskog  Geteborga, kojoj je iz tamošnje naše ambasade rečeno da će ambasador Dragan Momčilović doći na književno veče našeg najpoznatijeg živog pesnika, Matije Bećkovića, samo ako mu prethodno  plate putne troškove i smeštaj u hotelu nakon održanog kulturnog događaja!

-Navikli smo da od naše amabasade u Stokholmu ne tražimo novac za projekte u kulturi i za još mnogo toga, ali me je baš iznenadilo kada sam im se kako predstavnik organizacije “Kreativna inicijativa” iz Geteborga obratila sa idejom da bi bilo lepo da naš ambasador prisustvuje povodom književne večeri našeg velikog pesnika Matije Bećkovića. Napomenula sam i da  dolazak Bećkovića u ovaj kraj Švedske kod naših sunarodnika izazvao veliko interesovanje i da će biti prepuna sala u klubu “Stevan Sinđelić”, pa bi dolazak našeg najvišeg predstavanika još samo uvećalo ovaj, nama, veliki događaj. Nisam verovala dok sam čitala njihov surovi odgovor da će on doći samo ako mu platimo putne troškove i hoteski smeštaj nakon ovog kulturnog  događaja, - priča za Glas javnosti Gordana Antunović, koja već dve decenije živi u Geteborgu, a poslednjih nekoliko godina preko udruženja “Kreativne inicijativa” afirmiše kulturu naroda sa Balkana  i organizuje gostovanja naših poznatih glumaca, pesnika i muzičara, uz veliko interesovanje naših ljudi koji žive u tom delu Švedske.

-U Švedskoj postoje tri saveza Srba koji se mahom izdražavaju od restorana u svojim klubovima,  gde se organizuju i svadbe, rođendani, punoletstva… Za kulturne projekte novac traže i dobijaju od države  Švedske, ali ni to ne koriste u pravoj meri da zadovolje potrebe naših ljudi. Nemaju ni adekvatne kadrove koji bi to sprovodili, pa sam nedavno u pregovorima sa jednom od tih naših saveza imala dosta neobičan razgovor, kada sam htela da u njihovom prostoru organizujem jednu pozorišnu predstavu sa poznatim glumcima iz Srbije. Čovek koji mi se predstavio kao njihov referent za kulturu šokirao me kada sam videla da je u nedoumici da li su pozorišne predstave “u domenu” kulturnih aktivnosti! Zato se i dešava da neke njihive “projekte sa Srbijom”, koje inače plate Šveđani, dođe neki ansambl od 30 žena a u publici ih dočeka i manje od 20 posetilaca! Sve vam je onda jasno, - objašnjava nam Gordana Antunović iz švedskog Getebirga, koja je trenutno u poseti, ipak, u svom Beogradu.

Ukoliko baš imate slobodnog vremena možete, na svoju odgovornost, posetiti i sajt naše ambasade u Švedskoj, na kome istina nećete sazanti ništa posebno o životu naših brojnih  zemljaka u ovoj ekonomski jakoj skandinavnskoj državi, jer su udarne vesti rezervisane za to kako je naša Ana  Brnabić prva evropska premijerka koja je primila vakcinu, kao i najznačajnije  izvode iz nekog skorijeg intervjua Nikole Selakovića, aktuelnog ministra spoljnih poslova. O izuzetnoj književnoj večeri Matije Bećkovića ili vrlo posećenim gostovanjima naših najboljih  glimaca, kao Petra Božovića ili Ljiljane Blagojević, nažalost, ni  traga. Takođe, lako se proveri, da Geteborg nije nikakva uboga provinicija već drugi grad po veličini u Švedskoj, iza prestonice Stokholma.

(Glas javnosti)

             

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR