Glas Javnosti

Ambasador ENTONI GODFRI odao počast žrtvama u Kragujevcu: Nemačka danas stoji uz Srbiju kao njen veliki prijatelj, što govori o snazi pomirenja (FOTO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Entoni Godfri, američki ambasador u Beogradu odao je u Kragujevcu počast žrtvama jednog od najvećih zločina Drugog svetskog rata.

- Danas se sećamo tragičnih žrtava kragujevačkog masakra iz #WWII i #KrvavaBajka koja je ispunjena tugom. Nemačka danas stoji uz Srbiju kao njen veliki prijatelj, što govori o snazi pomirenja i potrebi zajedničkog koračanja napred ka celovitoj Evropi u kojoj vlada mir i jedinstvo, poručio je Godfri na Twitteru.

Na današnji dan, 21. oktobra 1941. godine nemačka vojska je počinila jedan od najvećih zločina u Drugom svetskom ratu, streljavši u Kragujevcu više hiljada ljudi, a među njima i nekoliko stotina učenika srednjih škola, kao i dece mlađe od 15 godina.

Ovaj masakr bio je odmazda za događaje koji su se zbili nekoliko dana ranije. Naime, od početka jeseni, da bi se smanjio otpor i zaplašilo stanovništvo u Srbiji, nemački komandant Franc Beme izdao je naredbu da se za jednog ubijenog nemačkog vojnika strelja sto, a za ranjenog pedeset ljudi, prvenstveno komunista, mada je, ipak, na prvom mestu bio kvantitet. Direktan povod za streljanje u Kragujevcu bili su nemački gubici koje su pretrpeli u borbama sa četnicima i partizanima na putu Kragujevac-Gornji Milanovac, kada ih je poginulo deset, a ranjeno dvadeset i šest, što je značilo da za kaznu treba streljati 2.300 Srba.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR