Glas Javnosti

Ambasador ENTONI GODFRI obeležio Dan primirja: Amerikanci su kao saveznici odahnuli kada je okončano krvavo nasilje Prvog svetskog rata (FOTO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

U znak sećanja na 11. novembar 1918. godine, kada su sile Antante potpisale primirje sa Nemačkom, u Srbiji i svetu obeležava se Dan primirja.

Tim povodom oglasio se Entoni Godfri, američki ambasador u Beogradu koji je položio cveće na spomenik žrtvama Velikog rata.  - Na današnji dan pre 103 godine, mi smo kao saveznici odahnuli s olakšanjem kada je Primirjem okončano krvavo nasilje Prvog svetskog rata. Posle rata su Amerikanci poput Džona Frotingema prionuli na posao pomažući u obnovi Srbije i gradeći trajne veze između dveju zemalja - naveo je Godfri na Twitteru.

U francuskom gradu Kompjenju, u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša 11. novembra 1918. godine u 11.00 potpisano je primirje u Prvom svetskom ratu, koje je bilo na snazi sve do zaključivanja konačnog mirovnog sporazuma u Versaju 28. juna 1919. godine.
Pobedu u Velikom ratu Srbija je nesrazmerno skupo platila. U do tada najstrašnijem sukobu koji je svet video, prema podacima Konferencije mira u Parizu 1919, Srbija je izgubila 1.247.435 ljudi, odnosno 28 odsto celokupnog stanovništva koje je imala prema popisu iz 1914. godine, ili 60 odsto muške populacije. Od tog broja poginulo je ili umrlo od rana i epidemije 402.435 vojnika.

Dan primirja u Srbiji je državni praznik, a svečano i na najvišem nivou se obeležava i u zemljama pobednicama, poput Velike Britanije, Francuske, Italije, Rusije, SAD, Novog Zelanda i Belgije.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOSKOMENTAR