Glas Javnosti

Aleksandar Baucal: Problemi sa ovom decom sigurno su postojali ranije, to znači da je zakazala i škola i svi mi

Društvo
Autor: Glas javnosti

Svi mi grešimo, a kad pogrešimo postoji neka posledica, da bismo dobili povratnu informaciju da je to što smo uradili pogrešno i onda iz toga da nešto naučimo. Sami ili uz nečiju pomoć, kaže profesor Aleksandar Baucal za Jutarnji program televizije Nova S.

- Zato treba da pravimo razliku jer postoji kazna i postoji posledica. Kazna znači da neko sprovodi silu nad tobom i ti često onda možeš da se fokusiraš na to ko te je kaznio, zašto te je kaznio, da pomisliš “ma sigurno me ne voli”… Kao kad izgubimo neku fudbalsku utakmicu pa se sručimo na sudije, a iz toga ništa ne naučimo. – objašnjava profesor Baucal.


Događaji u Subotici, Trsteniku, Novom Pazaru ne prestaju da budu jedna od glavnih tema javnosti, a prosvetni radnici organizuju proteste sa ciljam da se pronađe rešenje za problem nasilja u školama.

Profesor Aleksandar Baucal i predstavnica Sindikata obrazovanja Valentina Ilić govorili su u ovoj temi za TV Nova S i složili se da izbacivanje ova dva učenika iz škole nije rešenje za problem.

– Svakako da, kada pogrešimo, mora da postoji posledica za taj postupak. Ali to je drugačije od kazne jer je to posledica nečega što sam JA izabrao da uradim. I lakše je da iz toga nešto naučim. Naravno da je ovo ponašanje potpuno neprihvatljivo i da smo svi bili šokirani, ali mislim da se ovde stvorila jedna atmosfera linča, gde je samo važno da se što više kazni nasilje u školi i mi ćemo onda kao publika biti zadovoljni. A to nije rešenje. Ovo dete je na početku svog života i ako ga mi gurnemo na margine, ako mu ne damo drugu šansu, mislim da ćemo napraviti samo još veći problem. – rekao je Aleksandar Baucal.

Ono što je dodatno začudilo i zgrozilo javnost je i izjava profesorke da je niko od roditelja učenika nije pozvao da se izvini za postupke njihove dece.

O tome govori i Valentina Ilić, koja kaže da je ovaj događaj “dobio široku simboliku povređenog dostojanstva prosvetnih radnika Srbije”.

– Ovo je samo okidač te nemoći. Na protestu koji smo organizovali 30. novembra čula sam od svojih koleginica iz raznih krajeva Srbije priče koje su mi naterale suze na oči. Jednu od njih učenica je isekla nožem. To se desilo u Smederevskoj Palanci prošle godine 1. februara. Prišla je učenici da joj pokaže zadatak, a ona je izvadila nož i isekla je. Mi u poslednjih 20 godina imamo najniže plate u javnim službama i to ne možemo da prenebregnemo. Ako hoćemo da cenimo jednu struku, cenićemo je po tome kako od tog posla može da se živi. – kaže Valentina Ilić.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR