Glas Javnosti

ALEJA VELIKANA ILI ALEJA ZASLUŽNIH GRAĐANA? Mnogi ne prave nikakvu razliku između ove dve aleje...

Društvo
Autor: Glas javnosti

Legendarni pevač narodne muzike Džej Ramadanovski, koji je preminuo u svom stanu na Dorćolu u 57. godini, biće sahranjen najverovatnije u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu

U Aleji zaslužnih građana mogu da budu sahranjeni nosioci najviših odlikovanja Republike Srbije, akademici SANU i počasni građani Beograda.

Ivo Andrić, Zoran Đinđić, Velimir Bata Živojinović, Dragan Nikolić, Milorad Mandić Manda, Oliver Ivanović... samo su neka od imena koja su u javnosti sahranjena u Aleji velikana, a ne u Aleji zaslužnih građana gde, inače, počivaju. Razlog je što se ove dve aleje mešaju ili poistovećuju, te mnogi i ne znaju da na Novom groblju u Beogradu postoje dve aleje.

 Dve Aleje veoma se razlikuju. Po kriterijumima za sahranjivanje u njima, a u prilog razlici govori broj onih koji je sahranjen u Aleji velikana u odnosu na Aleju zaslužnih građana, kao i to koliko su imena sahranjena u prvoj poznata javnosti u odnosu na one koji počivaju u drugoj.

Aleja velikana, u kojoj su sahranjene mnoge znamenite ličnosti 19. i 20. veka, predstavlja skup 23 porodične grobnice i ona ne može da se širi. Za razliku od nje, Aleja zaslužnih građana predstavlja parkovski uređenu površinu.

Aleja velikana je prva prostorna celina na Novom groblju predviđena za sahranjivanje istaknutih ličnosti, koja je koncipirana po principu porodičnih grobnica.

Sa druge strane, u Aleja zaslužnih građana mogu da budu sahranjeni nosioci najviših odlikovanja Srbije, akademici SANU i počasni građani Beograda, kao i druge ličnosti koje su dale određeni doprinos iz svoje oblasti, ukoliko gradonačelnik Beograda odluči da im se dodeli mesto.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR