Glas Javnosti

ALARMANTNO! NEĆE IMATI KO DA NAS LEČI Svake godine Srbiju napusti oko 600 lekara!

Društvo
Autor: Glas javnosti/Blic/Euronews

Oko 600 lekara svake godine ode na rad u inostranstvo, jer su plate u zemljama Zapadne Evrope neuporedivo veće nego u Srbiji.

Početkom godine zdravstveni radnici dobili su povećanje od 12,5 odsto ali ni to nije dovoljno za pristojan život. Deficit zdravstvenih radnika oseća se u svim zdravstvenim ustanovama, a posebno u seoskim sredinama. Predstavnici sindikata kažu da su neophodne hitne mere koje podrazumevaju povećanje plate, rešavanje stambenog pitanja za "bele mantile" i bolje uslove rada.

U istraživanju koje je krajem prošle godine sproveo Centar za politike i emancipacije u saradnji sa Sindikatom lekara i farmaceuta Srbije navedeno je da se osim niskih plata kao razlog za odlazak iz zemlje navodi nesigurnost zaposlenja, mobing na radnom mestu, kao i izloženost nasilju.

Problem nedostatka lekara već se oseća u manjim sredinama u unutrašnjosti. Pojedine lokalne samouprave ponudile su i stanove za mlade lekare kako bi popunili upražnjena mesta u seoskim ambulantama, ali ni to nije dalo željeni rezultat.

Ministarka zdravlja Danica Grujičić kaže da je trenutno u Srbiji 1.400 nezaposlenih lekara. Ona je kritikovala mlade lekare zbog toga što, kako kaže, neće da rade u unutrašnjosti gde ima slobodnih radnih mesta.

Kako je rekla "radije će ostati sa tatom i mamom ili otići u Kanadu nego da rade, recimo, u Malom Zvorniku ili negde u Vojvodini gde nema dovoljno lekara".

Više se nauči u seoskim ambulantama

Zoran Ilić, predsednik sindikata zdravstva i socijalne zaštite "Nezavisnost" kaže da razume mlade lekare koji traže bolje uslove, veće plate, ali je naveo da se posao najbolje uči u seoskim ambulantama, gde se zbog specifičnih okolnosti radi i mala hirurgija.

- Naši profesori su uvek govorili ko nije radio na selu, ko nije imao mogućnosti da radi i malu hirurgiju, nije postao pravi lekar. Da se ne naljute na ovu moju izjavu mladi lekari, ali na selu se nauči mnogo više nego možda kasnije u bolnicama - rekao je Ilić.


Da bi mladi po završetku Medicinskog fakulteta otišli na selo da rade potrebno je, smatra Ilić, obezbediti im besplatno stanovanje, dodatke na platu.

Zapošljavanje 100 najboiljih diplomaca

Napominje da su kao jedan od reprezentativnih sindikata dali saglasnost za zapošljavanje 100 najboljih diplomaca medicinskih fakulteta i zdravstvenih tehničara medicinskih škola.

- Oni će najverovatnije biti raspoređeni po kliničkim centrima jer imaju visok prosek - rekao je on.

Navodi da su tražili sastanak sa ministarkom zdravlja kako bi razgovarali o reformama u primatrnoj zdravstvenoj zaštiti i da se mora menjati kapitaciona formula.

Inače, Granski sindikat zdravstva i socijalne zaštite "Nezavisnost" neposredno pred koronu izdao je saopštenje da se neće zaustaviti odlazak zdravstvenih radnika iz Srbije ukoliko medicinska sestra ne bude imala platu 900 evra, a lekar 1.800 evra.


- Naveli smo 11 stavki koje su važne da se zaustavi odlazak lekara. Kako bi se zadržali zdravstveni radnici u zemlji plata mora da se poveća 30 do 40 odsto. To je cilj koji Vlada Srbije ima do 2025. godine, ali ako se nastavi ovako inflacija će to sve pojesti. Očekujemo još jedno povećanje plate u ovoj godini. Ako ne bude toga onda ćemo doneti odluku na sindikalnim organima da li će biti protesta - naveo je Ilić.


Dodaje da su bolji uslovi rada, veće plate, stanovi za lekare, mere koje mogu da zaustave "bele mantile"da odlaze u inostranstvo.

Odlaze kardiolozi, radiolozi, anesteziolozi...

Ne postoje precizni podaci koliko lekara godišnje ode u inostranstvo. Na okvirne brojke mogu da ukažu izdati lekarski sertfikati koje izdaje Lekarska komora Srbija. Gledajući period od 2012. do 2021. godine, najviše lekarskih sertifikata je izdato 2016. godine - 799, a najmanje 2012 - 338. Iz Komore ističu da ne traže sve zemlje sertifikat dobre prakse, što otežava precizno praćenje migracija lekara. Procenjuje se da je među njima najviše interventnih kardiologa, radiologa i anesteziologa.

Odlazak specijalista jeste najveći problem. Da država dobije kardiohirurga od diplomca medicinskog fakulteta potrebno je još najmanje deset godina specijalizacije i obuke. Zbog toga je svaki odlazak lekara specijaliste, ali i iskusne medicinske sestre ogroman udarac za zdravstveni sistem. Naravno, važno je zadržati i mlade lekare.SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR
od Predrag u 05.02.2023 13:34:19 h
     0 
Neka ministarka natera decu iz unutrašnjosti da se vrate u svoje mesto rođenja i odrastanja i neka oni zasnivaju radni odnos tamo a ne moje dete iz Beograda.