Glas Javnosti

ALARMANTNO! MLADI U SRBIJI SE NAVLAČE NA KOCKU VEĆ SA 12 GODINA! Psiholog upozorava: To nije manjkavost karaktera, to je BOLEST mozga!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Čak 16 maloletnika zavisnih od klađenja smešteno je na Institut za mentalno zdravlje u Beogradu.

Najmlađi ima samo 12 godina! Stručnjaci kažu da deca najčešće preko kladionica ulaze u svet kockanja a za to su većini slučajeva krivi roditelji.

A na koji nacin roditelji uvedu dete u pakao zvani kocka istraivao je reporter Kurir TV Predrag Žambok sa svojim sagovornikom, psihologom Zoranom Crnjinom.

- Bolesti zavisnosti imaju genetsku komponentu. Ako roditelj i sam ima tu bolest, veće su šanse da će se poremećaj razviti i kod dece. U tim ranijim godinama, adolescentnom periodu dolazi do eksperimentisanja ili sa psihoaktivnim supstancama ili sa igrama na sreću. Problematično je ako roditelji šalju poruku da je to normalno - objašnjava psiholog.

Crnjin ističe da naše društvo ima pogrešnu percepciju kad su u pitanju ovakve pojave.
- Svi smo kao društvo nesvesni i ne znamo dovoljno o bolestima zavisnosti. Tretira se kao manjkavost karaktera, ali to je bolest mozga na koju utiče više faktora. Vrlo je značajna sredina u kojoj dete odrasta i ta ponašanja su opasna.

Crnjin je sa gledaocima podelio alarmantnu statistiku kada je reč o mladima u Srbiji.
- Radim dosta i sa zavisnostima u bolnici. Dosta ima slučajeva među omladinom. Upravo u tom dobu počinje i ta bolest, još od 14 godine. U poslednje vreme svedičimo i mlađim uzrastima koji su u problemu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR