Glas Javnosti

ALARMANTNO: Manastir Visoki Dečani i dalje u opasnosti!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Neki od lokaliteta koji su u toku proteklih godina uvršteni na listu Evropa Nostre - "7 najugroženijih spomenika kulture" i dalje su u opasnosti i zahtevaju višegodisnji trud kako bi se našlo rešenje za njihovo očuvanje, a takav slučaj je i sa Manastirom Visoki Dečani, proizlazi iz odgovora koji je Kosovo onlajn dobio iz kancelarije Međunarodnog sekretarijata Evropa Nostre.

Manastir Srpske pravoslavne crkve Visoki Dečani, podsetimo, organizacija Evropa Nostra uvrstila je na svoju listu sedam najugroženijih spomenika kulture za 2021. godinu.

Evropa nostra juče je objavila listu sedam najugroženijih spomenika kulture i nasleđa u Evropi za 2023. godinu, a neki mediji na albanskom protumačili su da pošto na tom spisku nema manastira Visoki Dečani da je on "skinut" sa liste Evropa Nostre.

Međutim, kako je za Kosovo onlajn rečeno iz kancelarije Međunarodnog sekretarijata Evropa Nostre u Briselu, u okviru njihovog programa "7 najugroženijih spomenika kulture", od prve liste koja je objavljena 2013. godine pa do najnovije za 2023. godinu, nijedan lokalitet nije uvršten na listu dva puta. 

"Evropa Nostra, u saradnji sa Institutom Evropske investicione banke publikuje svake godine Listu na kojoj se nalaze "7 najugroženijih spomenika kulture". Izvršno veće Evrope Nostre vrši konačnu selekciju na bazi šire liste koju priprema Savetodavno veće tog programa. Od prve liste koja je objavljena 2013. godine pa do danas kada smo objavili Listu za 2023. godinu, nijedan lokalitet nije uvršten na listu dva puta. Dakle, svake godine se na listi nalaze novi lokaliteti izabrani na osnovu nominacija koje pristignu na adresu Evrope Nostre u skladu sa procedurom koja je jasno objašnjena na internet stranici Evrope Nostre", kaže se u odgovoru za Kosovo onlajn iz kancelarije Međunarodnog sekretarijata ove organizacije, na naše pitanje oko procedure koja se primenjuje kod programa "7 najugroženijih spomenika kulture".


Kako se dalje naglašava, Evropa Nostra i Institut Evropske investicione banke, u saradnji sa Evropskom Unijom, su angažovani na zaštiti svih lokaliteta koji su u toku proteklih godina uvršteni na njihovu listu. 

"Neki od lokaliteta su u međuvremenu izvan opasnosti zahvaljujući angažmanu različitih aktera kako na lokalnom, tako i na nacionalnom i evropskom nivou. Neki drugi lokaliteti su i dalje u opasnosti i zahtevaju višegodisnji trud kako bi se našlo rešenje za njihovo očuvanje za sadašnja i buduća pokolenja. Takav slučaj je, na primer, sa tampon zonom u istorijskom jezgru Nikozije na Kipru, sa Beogradskom tvrđavom kao i sa Manastirom Visoki Dečani", navodi se u odgovoru koji je dobijeni od kancelarije Međunarodnog sekretarijata Evropa Nostre. 

Prošlog leta, podsetimo, delegacija Evropa Nostre posetila je Kosovo i nakon te posete konstatovala da su ostali na snazi glavni razlozi zbog kojih je manastir Visoki Dečani stavljen na Listu 7 najugroženijih 2021. godine.



“Još nije usaglašeno konačno rešenje od strane svih strana u vezi sa posledicama koje izazivaju planovi o povećanju saobraćaja unutar i oko Specijalne zaštitne zone manastira Dečani, kao ni u vezi sa drugim najavljenim intervencijama, poput projekta na obali reke, koje bi mogle negativno da utiču na prirodno okruženje manastira koje se smatra sastavnim delom njegove izuzetne vrednosti nasleđa.

Drugo, odluka Ustavnog suda Kosova iz 2016. godine kojom je manastiru Dečanima potvrđeno vlasništvo nad 24 hektara zemljišta još uvek nije sprovedena kroz registraciju manastirskog zemljišta, što narušava vladavinu prava i pravnu sigurnost ovog živog manastira sa okolinim zemljištem. Treće, zbog složenih bezbednosnih izazova, manastir i dalje treba da čuvaju vojnici Kfora 24 časa, sedam dana u nedelji, što je potvrdio i komandant Kfora”, naveli su tada iz Evropa Nostre.

Ukazali su i da se manastir povremeno suočava sa neosnovanim pokušajima revizije kulturnog i istorijskog identiteta ovog verskog nasleđa, tendencijom koja, kako su naveli, nije u skladu sa evropskim i međunarodnim principima tačne istorijske i umetničke interpretacije istorijskih spomenika i lokaliteta nasleđa.


Na listi Evropa Nostre sedam najugroženijih spomenika kulture za 2023. godinu su: kulturni prostor Svetog Stefana u Crnoj Gori, Bistričke vodenice u Srbiji, Partizansko memorijalno groblje u Mostaru, Železnička stanica Kortrijk u Belgiji, tvrđava Čakvinji u Gruziji, Kuća za okupljanje sestrinstva, nekadašnje Moravsko stanište u Klajnvelku u Nemačkoj i Memento park u Budimpešti.

Evropa Nostra je osnovana 1963. godine u Parizu, bavi se zaštitom kulturne baštine i promocijom najbolje prakse u oblasti nasleđa širom Evrope i održava bliske odnose sa Evropskom unijom, Savetom Evrope, Uneskom i drugim međunarodnim telima.

Glas javnosti/Kosovo onlajn

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR