Glas Javnosti

ALARMANTNO: Ako se ovako nastavi, broj stanovnika u Srbiji biće - PREPOLOVLJEN!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Najčešći uzrok smrti u Srbiji je posledica kardiovaskularnih bolesti.

Ukoliko dođe do situacije da osoba u neposrednoj našoj blizi, pa čak i mi sami dobijemo infarkt, znamo li kako da reagujemo i pružimo adekvatnu pomoć?

Na sva pitanja i nedoumice, odgovorio je prof dr. Miljko Ristić, kardiohirurg.

Ristić je rekao da ukoliko bolesti nastave svojim tokom, broj stanovnika u Srbiji će biti prepolovljen..

- Mi smo mala zemlja, a iz godine u godinu se broj stanovnika smanjuje uzrokom kardiovaskularnih bolesti, a te cifre nisu zanemarljive. One su i te kako alarmantne, jer ako se nastavi proces umiranja od kardiovaskularnih bolesti, mi ćemo ostati prepolovljeni sa brojem stanovnika. Po mom iskustvu, veoma je važna edukacija stanovništva u pogledu svih bolesti i prevencija - započeo je Ristić, pa dodao:


- Mislim da smo i na prvom i na drugom polju zakazali. Stalno ističem prevenciju, koja je odobrena od Svetske zdravstvene organizacije, a ona je prepisana za maltene sve bolesti. Što se tiče kardiovaskularnih, tu bi trebalo jednom godišnje da se obave preventivni pregledi, bez obzira da li pacijent ima bilo kakve tegobe.

Potom se osvrnuo na to koliko je u Srbiji teško zakazati detaljne preglede i analizu:

- To je stvarno teško. Prioritet su svakako pacijenti koji su stvarno bolesni i kojima je ustanovljena bolest. U tom prioritetu imate liste čekanja, koje ne bi trebalo da postoje, a pacijent za operaciju srca čeka i do 120 dana. U tom čekanju, neki broj pacijenata je sigurno fatalno završio. Što brže bi trebalo da se ustanovi plan rada, recimo tokom vikenda i prekovremeno. Ovo je ratna situacija. Dok sam bio student učili smo o ratnoj medicini, a tu doktor mora da radi 24 sata.

Glas javnosti/Kurir

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR