Glas Javnosti

Alarmantni trendovi gojaznosti u Srbiji: Kako zaštititi buduće generacije?

Društvo
Autor: Glas javnosti

Promena navika u ishrani, veća fizička aktivnost i edukacija o zdravim životnim izborima su neophodni koraci ka prevenciji gojaznosti.

Gojaznost u Srbiji predstavlja ozbiljan i rastući problem, kako među odraslom populacijom, tako i među decom. U Srbiji više od 50% građana živi sa prekomernom telesnom masom, a više od 20% stanovnika pati od gojaznosti.
Ovaj problem se posebno ističe kod dece, gde je zabeleženo da je svako treće dete u Srbiji gojazno.
Očekuje se da će se broj gojaznih osoba na globalnom nivou drastično povećati, s predviđanjima da će preko jedne milijarde ljudi biti gojazni do 2030. godine.

Stručnjaci upozoravaju na potrebu za hitnim akcijama kako bi se ovaj trend zaustavio. U izveštaju Ujedinjenih nacija naglašava se važnost organizovanja akcija u školama, sportskim klubovima, i među roditeljima, s ciljem promovisanja zdravih životnih navika.
Dečja gojaznost ne samo da povećava rizik od hroničnih bolesti kao što su dijabetes i kardiovaskularna oboljenja, već i utiče na mentalno zdravlje i kvalitet života dece.


U borbi protiv gojaznosti, ključnu ulogu imaju i roditelji koji bi trebalo da budu primer zdravih navika svojoj deci. Važno je raditi na formiranju zdravih prehrambenih navika od najranijeg uzrasta, kako bi se deci omogućio zdrav start u životu.
Promena navika u ishrani, veća fizička aktivnost i edukacija o zdravim životnim izborima su neophodni koraci ka prevenciji gojaznosti.

Ukoliko se ne preduzmu adekvatne mere, Srbija se suočava sa ozbiljnim zdravstvenim izazovima, uključujući porast broja osoba sa hroničnim bolestima povezanim sa gojaznošću, što će imati značajne posledice ne samo na zdravlje pojedinaca, već i na celokupan zdravstveni sistem zemlje.


Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR