Glas Javnosti

AKUMULACIJE PRAZNE! Nivo vode na minimumu a izašli iz zime, prete li nam restrikcije?!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Akumulaciona jezera, neophodna za rad hidroelektrana u Srbiji gotovo su prazna.

Ovako nizak nivo vode odavno nije zabeležen u ovom periodu godine, što utiče kako na rad hidrocentrala tako i na biljni i životinjski svet u jezerima.

Nivo vode na Zavojskom jezeru kod Pirota je gotovo na minimumu, a ništa bolja slika nije ni u ostalim akumulacionim jezerima u Srbiji. Hidrolozi kažu da je jedan od razloga deficit padavina koji traje od prošlog leta.

Osim suše, na manjak vode u akumulacijama uticala je i povećana proizvodnja struje u hidrocentralama, uvereni su stručnjaci.

Iz Elektroprivrede Srbije u odgovoru za Euronews Srbija navode da su hidroelektrane u prva tri meseca ove godine proizvele 2,8 milijardi kilovat sati struje, što je za 30 odsto manje u odnosu na 2021. i šest odsto manje od plana za ovaj period. Da bi se nivo vode u akumulacionim jezerima povećao potrebno je da padne dosta kiše, kažu hidrolozi, što se može očekivati tokom aprila i maja, posle čega opet sledi suša.

"U prva tri meseca ove godine hidrološka situacija je veoma nepovoljna, dotoci na rekama su veoma niski i jedni od najnižih u prethodnih deset godina. Zbog tako loše hidrologije niža je i proizvodnja u hidroelektranama na Drini i Dunavu. Mart je bio posebno sušan na Dunavu, jer je ovog marta prosečan dnevni dotok vode u đerdapsku akumulaciju bio samo 3.750 kubika vode u sekundi, dok je višegodišnji martovski prosek oko 6.600 kubnih metara u sekundi", kažu u EPS.

Oni kažu i da podatak da je ovogodišnji srednji dotok na Drini oko 320 kubnih metara u sekundi, dok je prošle godine bio čak 660 kubnih metara u sekundi. To smanjenje za čak 50 odsto najbolje ukazuje kolika je suša na rekama. 

"Akumulacione hidroelektrane su se koristile za proizvodnju električne energije u skladu sa potrebama proizvodnje kako bi se obezbedile dovoljne količine električne energije. Sve hidroelektrane uključujući i akumulacione rade u skladu sa važećim vodnim dozvolama i poštuju se zakonske norme u zaštiti životne sredine", tvrde u Elektroprivredi.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR