Glas Javnosti

AKT BEZUMLJA: Oskrnavljen spomenik ubijenim i kidnapovanim Srbima u Orahovcu (FOTO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

U toku današnjeg dana u Velikoj Hoči je oskrnavljen spomenik posvećen ubijenim i kidnapovanim Srbina sa teritorije opštine Orahovac.

Polomljen je krst na spomeniku stradalima, oboren jarbol sa zastavom i odneta srpska trobojka koja je ovde stajala. 
Ova znamenja postavljena su u Velikoj Hoči u spomen na 84 nevino stradalih Srba da teritorije ove opštine tokom 1998. i 1999. godine. 

Foto: Kancelarija za KiM

Reč je o nezapamćenom aktu nasilja i bezumlja albanskih ekstremista koji nisu davali mira ni živim Srbima, a sada se iživljavaju i nad njihovim spomenicima i grobovima. 
Slučaj je prijavljen Кosovskoj policiji, a posebno zabrinjava činjenica da više od sat vremena njihovi pripadnici nisu našli za shodno da izađu na uviđaj. To dovoljno govori o opstrukciji prištinskih vlasti i nespremnosti da se zločini nad Srbima i njihovim svetinjama adekvatno procesuiraju. 

Ovo nije prvi put da se spomen obeležje stradalim Srbima u Hoči nalazi na meti bezumnika, a u februaru ove godine oskrnavljen je i spomenik srpskim žrtvama u Goraždevcu. 

Ova dešavanja pokazuju jasan i nedvosmislen odnos Prištine i albanskih političara prema Srbima i njihovom stradanju i palim žrtvama. 

Foto: Kancelarija za KiM
Ova spomen obeležja morala bi biti mesta najvećeg pijeteta i poštovanja, a ne mesta na kojima će se ekstremisti iživljavati u svom mrziteljskom piru. 

Кancelarija za Кosovo i Metohiju ponovo će pomoći da se ovo mesto najvećeg stradanja naših sunarodnika dostojno obeleži i sanira nastala šteta, ali će zahtevati i od svih instanci, od međunarodnih misija, kao i od zvaničnika EU da se počinioci ovog i sličnih nedela najstrože sankcionišu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOSKOMENTAR