Glas Javnosti

AKO STE VEĆ stavili LETNJE GUME, a DANAS pada sneg, da li možete da budete kažnjeni zbog toga?

Društvo
Autor: Glas javnosti

Neki su pohrlili da zimske gume zamene za letnje, ne nadajući se snegu

Sneg je danas zavejao gotovo celu Srbiju, a zbog toga se vozači hvataju za glavu!

Naime, 1. april je prestala da važi obaveza korišćenja zimskih guma, koje su obavezne od novembra do marta kad na putu ima snega, leda ili poledice.

I zato su u prethodnim danima, kad je sunce jače sijalo i temperature premašile 20 stepeni, neki pohrlili da zimske gume zamene za letnje, ne nadajući se snegu. Sada se pitaju da li zbog toga mogu biti kažnjeni.

Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja, kaže da vozač koji se ovih dana nađe na snegu s letnjim pneumaticima nije prekršio zakon.

– Ko sada vozi sa zimskim gumama, ne nalazi se u prekršaju. Ipak, nije dobro voziti s letnjim gumama po snegu, nije bezbedno – rekao je on.

Dakle, iako s formalnopravne tačke gledišta vožnja s letnjim gumama u aprilskim snežnim danima nije kažnjiva, nije ni preporučljiva. Ko može, neka ne ide automobilom, ili neka vrati zimske pneumatike. To možda iziskuje veći trošak, ali je bezbednost na putu nemerljiva.

Inače, i AMSS je 1. aprila izdao saopštenje u kom su napisali da zbog promenljivih uslova vožnje početkom proleća ne treba žuriti sa zamenom zimskog seta pneumatika.

Glas javnosti / Objektiv

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR