Glas Javnosti

AKO STE MEĐU OVIH 10.000 VOZAČA JOŠ JEDNA GREŠKA I BIĆE VAM ODUZET AUTO! Obratite pažnju na ovih 18 stavki

Društvo
Autor: Glas javnosti

Čak 10.000 vozača u Srbiji koji su u protekle dve godine pravosnažno osuđeni za neki od najtežih saobraćajnih prekršaja od sada mogu privremeno ostati bez svog automobila ako i treći put budu “uhvaćeni” u vožnji sa više od 1,2 promila alkohola u krvi, prekoračenju brzine ili preticanju preko pune linije.

Prvi slučaj privremenog oduzimanja vozila u Srbiji zabeležen je u subotu, kada je saobraćajna policija u Leskovcu zaustavila 61-godišnjeg muškarca i oduzela mu “folksvagen pasat” i to nakon što je, kada je zaustavljen, odbio da se podvrgne alkotestiranju.

Ispostavilo se da je reč o “povratniku”, odnosno, da ovaj Leskovčanin već ima saobraćajni dosije. Naime, on je u prethodne dve godine već bio pravosnažno osuđen zbog odbijanja alkotestiranja i zbog prekršaja nasilničke vožnje, s obzirom na to da je upravljao automobilom u stanju potpune alkoholisanosti, odnosno sa 2,03 promila alkohola u organizmu! Bez svog “pasata”, kako se objašnjava u saopštenju MUP-a, biće sve do okončanja postupka pred nadležnim sudom.


(Foto: Jutjub)

Saobraćajna policija u proteklih šest dana privremeno je oduzela osam vozila od počinilaca težih prekršaja, a prema rečima načelnika Uprave saobraćajna policije Slaviše Lakićevića najmlađi vozač kojem je oduzet automobil ima svega 17 godina, ali čak 18 registrovanih prekršaja.

Pravilnik stupio na snagu u petak, a već u subotu prvi slučaj oduzimanja vozila

Podsećamo, primena novog Zakona o bezbednosti saobraćaja (ZBS) koji je u nizu usvojenih novina predvideo i ovu drakonsku kaznu oduzimanja vozila, počela je polovinom septembra 2023. godine.

Iako je primena novog ZBS počela u septembru, vozila se do sada nisu oduzimala zbog čekanja a primenu novog pravilnka

Međutim, kako objašnjavaju sagovornici “Blica” iz saobraćajne policije, automobili višestrukim počiniocima i “povratnicima” poput pomenutog Leskovčanina, nisu se do sada oduzimali jer se čekalo da na snagu stupi novi “pravilnik o načinu vršenja kontrole i neposrednog regulisanja saobraćaja i vođenju evidencije o primeni posebnih mera i ovlašćenja” iz člana 295. ZBS.

- Ovaj pravilnik je na snagu stupio u petak 23. februara, a već sledećeg dana praktično je primenjen od strane kolega iz Leskovca. Postupak oduzimanja vozila je jednostavan – kada zaustavimo vozača koji počini neki od težih prekršaja, odmah u prekršajnoj evidenciji proveravamo da li je ranije kažnjavan za neki od najtežih prekršaja obuhvaćenih ZBS. Ukoliko se utvrdi da je taj vozač dva puta osuđen za neki od 18 teških prekršaja sa spiska ZBS, odmah mu oduzimamo vozilo i dajemo mu potvrdu o “privremeno oduzetim predmetima”, odnosno, o vozilu koje se potom garažira na parkingu postaje saobraćajne policije – objašnjavaju naši sagovornici.

Prema njihovim rečima, u Srbiji trenutno postoji oko 10.000 vozača koji su u prethodne dve godine osuđeni za nekih od 18 teških saobraćajnih prekršaja, tako da im, ako budu “uhvaćeni” u novom, preti oduzimanje vozila!

(Foto: Jutjub)

Neoprostivih 18 “grehova” zbog kojih možete ostati bez vozila

A 18 saobraćajnih “grehova” zbog kojih možete ostati privremeno bez svog četvorotočkaša, ako ste već dva puta pravosnažno osuđeni zbog nekog od njih, su ovi:

1. Vožnja pod dejstvom alkohola sa više od 1,2 promila

2. Odbijanje alkotestiranja ili testiranja na drogu

3. Prekoračenje brzine za više od 80 km/h van naselja

4. Prekoračenje brzine za više od 70 km/h u naselju

5. Prekoračenje brzine za više od 60 km/h u zoni škole ili zoni „30“

6. Prekoračenje brzine za više od 50 km/h u zoni usporenog saobraćaja

7. Prevoz deteta mlađeg od 12 godina na mestu vozača

8. Prevoz deteta mlađeg od 12 godina na mestu koje nije predviđeno za sedenje (prtljažnik, instrument tabla, zadnja polica, spoljni delovi vozila i sl.)

9. Prolazak kroz najmanje dva crvena svetla na semaforu u razmaku kraćem od 10 minuta

10. Preticanje kolone vozila preko neisprekidane (pune) linije

11. Vožnja bez položene ijedne vozačke kategorije

12. Vožnja tokom mere zabrane upravljanja vozilom

13. Vožnja nakon oduzimanja vozačke dozvole zbog nakupljenih kaznenih poena

14. Vožnja za vreme privremenog isključenja iz saobraćaja

15. Vožnja noću na neosvetljenom putu bez ijednog uključenog svetla na vozilu

16. Preticanje ili obilaženje vozila koje se zaustavlja ili se zaustavilo radi propuštanja pešaka na pešačkom prelazu

17. Preticanje kolone pod pratnjom

18. Nepropuštanje vozila pod pratnjom


(Foto: Jutjub)

Oduzimanje vozila “teže pada” od novčane kazne ili zatvora

Na spisku prekršaja zbog kojih vam može biti oduzeto vozilo su vožnja pod dejstvom alkohola, prekoračenje brzine, preticanje preko pune linije...

Ko, dakle, počini ove saobraćajne prekršaje smatra se “nepopravljivim povratnikom”, a saobraćajni policajci kažu da, s obzirom na mentalitet naših ljudi, “oduzimanje automobila može za njih biti teža sankcija i od zatvora i od novčane kazne”.

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja slaže se da posle novčanih i zatvorskih kazni, uz kaznene poene i meru zabrane vožnje, “oduzimanje vozila represiju diže za još jedan nivo”.

"Oduzimanje vozila će najviše zaboleti višestruke počinioce saobraćajnih prekršaja", smatra Damir Okanović


(Foto: Jutjub)

- Novčano i zatvorsko kažnjavanje jeste doprinelo bezbednosti saobraćaja, ali i dalje imamo relativno veliki broj onih koji čine najteže prekršaje, naročito kada je u pitanju alkohol. Ako vozače od prekršaja ne odvraća ni pretnja zatvorom, ni zabrana upravljanja vozilom, za očekivati je da će mera oduzimanja vozila, makar i privremeno, biti nešto što će ih najviše zaboleti, s obzirom na to da se najveći broj njih i bunio protiv te ideje – kaže on.

Auto se ne oduzima ako se krivica prizna, ali ako se žališ…

Postavlja se pitanje ko i kako može da izbegne oduzimanje vozila? Zakon je i tu jasan – onaj vozač koji nije pravosnažno osuđen već se protiv njega trenutno vodi proces, odnosno, onaj vozač koji odmah na prvom ročištu prizna krivicu, pa mu se u tom slučaju automobil odmah vraća. Međutim, ako na presudu uloži žalbu, stvari po njega se komplikuju.

- Jer o trajnom oduzimanju vozila odlučuje sud, pre svega zato što sud u sudskom postupku odlučuje o tome da li je to opasno sredstvo, da li je tim vozilom izvršeno još neki prekršaj i na osnovu toga će se odlučivati od strane suda – objasnio je pomoćnik načelnika Uprave saobraćajne policije MUP-a Zlatko Belencan.

A s obzirom na broj predmeta i brzinu sudskog postupka, “nepopravljivi povratnik” za volanom onda bez automobila može biti – godinama!


Glas javnosti/B06S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR




od djordje u 28.02.2024 13:16:26 h
     0 
A zasto niste tako brzi da oduzmete i imovinu koja je stecena kriminalnim radnjama i krsenjem zakona