Glas Javnosti

Ako se virus prenosi vazduhom teško ćemo ga OBUZDATI!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Ukoliko je tačno da se korona virus prenosi vazduhom, to će značajno uticati na mere za njegovo obuzdavanje, piše Njujork tajms, navodeći da bi nove mere podrazumevale nošenje maski u zatvorenom prostoru, čak i ako se poštuju mere fizičkog distanciranja.

Njujork tajms je objavio juče da će grupa od 239 naučnika iz 39 zemalja objaviti ove nedelje u naučnom časopisu otvoreno pismo Svetskoj zdravstvenoj organizaciji kako bi ta agencija UN revidirala preporuke o tome kako izbeći infekciju korona virusom.

Naučnici tvrde da se korona virus prenosi vazduhom, što znači da čestice tog virusa mogu da lebde u vazduhu u zatvorenim prostorima i da ljudi mogu da se zaraze kada ih udahnu, prenosi VOA njuz.

Stav SZO je da se virus širi prvenstveno od osobe do osobe kroz male kapljice iz nosa ili usta, koje se izbacuju kada osoba sa kovid-19 kašlje, kine ili govori.

Ukolko se virus prenosi vazduhom, navodi NJujork tajms, posledice po njegovo obuzdavanje biće značajne.

Kako objašnjava, nove preventivne mere uključivale bi nošenje maski u zatvorenom prostoru, čak i ako se poštuju mere socijalnog distanciranja i obavezne maske N96 za zdravstvene radnike koji brinu o zaraženim pacijentima "da bi se isfiltrirale čak i najmanje respiratorne kapljice" .

Pored toga ventilacioni sistemi bi morali da se promene kako bi se smanjila cirkulacija vazduha.

Taj list navodi i da se, nakon pregleda internih mejlova SZO i intervjua sa 20 naučnika, među kojima su i konsultanti SZO, stiče slika o agenciji kao nekome ko "uprkos dobrim namerima, ne ide u korak sa naukom".

Njujork tajms navodi da nedavni porast u broju žrtava korona virusa, nakon ponovnog otvaranja preduzeća i kancelarija, "sve više potvrđuje ono što mnogi naučnici govore već mesecima: Virus se zadržava u vazduhu u zatvorenom prostoru, inficirajući one u blizini".

(Izvor: Tanjug)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR