Glas Javnosti

AKO OD 5. JULA OVO URADITE TOKOM TEHNIČKOG PREGLEDA SLEDI KAZNA: Vozači, obratite PAŽNJU!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Tehnički pregled za svakog vlasnika automobila predstavlja ponekad i pravu malu noćnu moru jer se nikad ne zna šta se može sve pronaći pa da četvorotočkaš ne dobije prelaznu ocenu za produžetak registracije. Sad svi vozači sa nestrpljenjem očekuju 5. jul, kada na snagu stupaju nova pravila o tehničkom pregledu vozila.

Kontrola tehničke ispravnosti automobila imaće još jednu izmenu, koja bi mogla da napravi još veće gužve jer će sam tehnički pregled biti komplikovaniji, pišu domaći mediji.

Najavljeno je i snimanje tokom kontrole, koje će trajati sve vreme i obavljaće ga čak četiri kamere. Kontrolori ocenjuju da će to stvoriti još veće gužve.

Neće se padati zbog nepropisne količine izduvnih gasova, ili ovalnosti kočnica, ali će sve urađeno na liniji biti "ovekovečeno", u svakom trenutku videće se registarske oznake automobila, a stranka će sve vreme moći da posmatra tehnički pregled. Međutim, tu je caka!

pixabay

Tokom tehničkog pregleda, stranka ne sme da se zadrži na liniji i ukoliko je usnimi jedna od četiri kamere, preti i prekršajna kazna.

Po važećem Pravilniku, ovaj pregled bi za putničke automobile trebalo da traje oko 30 minuta, ali će sada verovatno trajati duže.

U Asocijaciji tehničkih pregleda objašnjavaju šta bi moglo dodatno da produži ovaj proces.

-Ako 20 minuta pokušavamo da nađemo broj motora, koji se ne vidi jer je prljav, to znači da nam za ostatak pregleda ostaje samo deset minuta. Ako se pregled zato bude produžavao, to će lančano izazvati kašnjenje za preglede narednih vozila. Oštećena vozila sada će još teže prolaziti pregled jer će kamere beležiti i oštećenja koja se, do sada, možda nisu videla na fotografijama.

Drugi problem su sami tehnički pregledi od kojih mnogi nemaju ispunjene kriterijume za rad po novom pravilniku, kažu u Asocijaciji.

-Ima ih oko 1.300, od kojih samo oko 450 ispunjava sve kriterijume, što znači da ima i video nadzor od četiri kamere. Ostali imaju rok do petog da podnesu zahtev za nastavljanje obavljanja delatnosti, i šest meseci da propisane uslove ispune. U tom procesu, kažu u Asocijaciji a prenosi Blic da je moguće da će "otpasti" najmanje 300 njih.

Vozila koja nemaju katalizator ili emituju nepropisnu količinu izduvnih gasova imaju rok do 2023. da taj nedostatak otklone. Ovalnost će se meriti ali se neće uzimati u obzir.

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR