Glas Javnosti

AKO JE JOCA UBICA ĐACIMA GOVORIO DA SU GLUPI i ako postoji snimak da on omalovažava decu, izvinićemo se javno što smo ga podržali - FORUM

Društvo
Autor: Glas javnosti/ Kurir

HAOS U 6. BEOGRADSKOJ GIMNAZIJI

Profesor matematike u Šestoj beogradskoj gimnazije Jovan Knežević, poznat i pod nadimkom Joca Ubica, ostaje pod suspenzijom i nakon jučerašnjeg sastanaka održanog na inicijativu Ministarstva prosvete, a kom su prisustvovali direktor Šeste beogradske gimnazije, predstavnici Školske uprave Beograd i Foruma beogradskih gimnazija.

Direktor Radisav Milić rekao je za Kurir da je Forum predložio ukidanje suspenzije, koja je usledila 9. decembra nakon peticije 27 roditelja II/2 u kojoj su zatražili da se spreči dalje psihičko maltretiranje njihove dece.

- Pokušao sam da im objasnim da je ono što radimo zakonito. Oni kažu da su dokazi paušalni, ali imamo žalbe i potpise roditelja. Kao direktor škole mišljenja sam da se zakon mora poštovati, i da nijedno ime i prezime ne može biti izuzeto iz onoga što zakon propisuje. U postupku će se utvrditi njegova krivica ili nevinost. On ne radi sa učenicima, suspendovan je momentalno da bi se odvojili oni koji podnose žalbu od onog ko potencijalno vrši to za šta ga optužuju. Interesi učenika i njihovo psihičko zdravlje su nam na prvom mestu. Institucije rade svoj posao - rekao je Milić.

Na dan suspenzije profesor Knežević je održao čas u II/2. Njegovo ponašanje je zabeleženo u pisanim izjavama učenika, u kojima se navodi da im je govorio da ništa ne znaju, da su glupi, da je često vikao na njih, a na tom poslednjem viđenju im je rekao da im "želi sve najgore u životu" i poželeo im je da "im se desi ono što se desilo njemu".

Knežević učenicima:
 
Glupi ste, svi ćete dobiti jedinice! Dokazaću da nemate pojma! U peticiji je 27 roditelja citiralo uvrede koje je Jovan Knežević govorio njihovoj deci: - Glupi ste, nemate pojma, svi ćete dobiti jedinice! - Sve ću da vas oborim zato što idem u penziju pa neću morati da vas ispitujem na popravnom u avgustu! - Zadaću vam pretežak pismeni tako da neću morati ni da ga pregledam, jer nećete ništa znati da uradite. - Ne zaklapate, samo se glupirate, ja ovde fizikališem, a vi se zevzečite, šta vi mislite? Šta ste vi? Robovlasnici? - Prepisao si, naučio si napamet, slučajno si pogodio rezultat, na sledećem kontrolnom ćeš dobiti keca, dokazaću ti da nemaš pojma (ukoliko dete dobije iole bolju ocenu, npr. 3 ili 4) - Umrećete od gladi? Kakav bezobrazluk, bre, gde vi živite, uopšte mi nije jasno! (Kad zvoni za početak odmora, deci ne dozvoljava da idu da kupe da jedu i da izađu u toalet uz veoma neprimerene komentare, pogotovo ženskoj deci)

Pojedine uvrede, kako saznajemo, postoje na snimcima koje su zabeležili đaci.

Aleksandar Markov, predsednik Foruma beogradskih gimnazija, za Kurir kaže da su se žalili na Kneževićevu suspenziju, a osvrnuo se i na priče o dokazima o omalovažavanju dece.

- Ukoliko se utvrdi da postoji neki snimak koji dokazuje njegovu krivicu, spreman sam da se javno izvinim jer smo podržavali nekoga ko se tako ponaša. Zasad se sve svodi na nezadovoljstvo roditelja i paušalne navode - kaže Markov:

- Mišljenje naše pravne službe je da je čitav postupak pokrenut mimo zakonske procedure. Direktor nije prihvatio naš predlog da ukine Kneževiću suspenziju, tako da se postupak nastavlja. Forum će zastupati prava kolege. Iz Ministarstva prosvete za Kurir su potvrdili da su s predstavnicima Školske uprave saslušali obe strane na jučerašnjem sastanku i da će pratiti postupanja u ovom slučaju.

Još optužbi
 
Diskriminisao devojčice?
U pisanim izjašnjenjima učenika II/2 navedeno je i da se sumnja da je profesor Knežević vršio polnu diskriminaciju. Jednom prilikom je profesor, prema đačkom kazivanju, pitao dečake zašto su oni na društvenom smeru u gimnaziji i na taj način aludirao da je taj smer lakši od prirodnog i da je za devojčice.


BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR