Glas Javnosti

Akademika i NAJBOLJEG NAUČNIKA Ivana Gutmana TERAJU SA sa kragujevačkog PMF, ponuđena mu je 70 odsto manja plata

Društvo
Autor: Glas javnosti

Akademik Ivan Gutman, jedan od najcitiranijih naučnika na svetu, više neće predavati na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu, gde je bio anagažovan kao profesor emeritus, što je doživotno zvanje regulisano zakonom.

Njemu, naime, ugovor o angažmanu ističe 1. oktobra, a uprava fakulteta ponudila mu je novi ugovor pod uslovima koji profesoru nisu bili prihvatljivi. Njemu je predočeno da će plata koju će primati za svoj rad biti umanjena za 70 odsto.

Smatrajući da je taj predlog ponižavajući i uvredljiv, akademik Gutman odbio je da potpiše ugovor, čime je, nakon 45 godina, njegov angažman na ovom univerzitetu završen. 

Ocenio je i da je uprava fakulteta znala da on takav ugovor neće potpisati, da mu je zato i ponuđen, te da je to bio način da ga oteraju sa PMF.

- Niko ko drži do sebe ovakav nepristojni predlog ne bi prihvatio - naveo je prof.

Gutman u pismu dekanki PMF, profesorki Mariji Stanić.

- Još gore, vi ste unapred znali da ja takav ugovor neću prihvatiti. Stiče se utisak da je bila namera da me se eliminiše sa PMF. Neću u to da poverujem. Ako se htelo, to jest, ako ste vi hteli da napustim PMF, onda se to moglo učiniti na delikatniji i humaniji način.

Profesoru je ugovor nuđen dva puta, najpre 23. juna, sa istim uslovima, a on je krajem avgusta dekanki uputio pismo u nadi da će ugovor biti produžen, a u kome stoji:

- Ja sam profesor emeritus, a to znači da ostajem doživotno vezan za PMF i Univerzitet i to ne zavisi od toga ko su trenutni dekan ili rektor. Međutim, ako ne bude postojao ugovor o angažovanju, onda neću moći ništa da radim na PMF i UK.

Za predlog o produženju ugovora sa 30 odsto dosadašnjih primanja Gutman u tom pismu navodi da je "ponižavajući i uvredljiv". Sada je ponovo dobio istu ponudu.

- Na sramotan način prekinuće se i završiti moj rad na PMF i kragujevačkom univerzitetu, posle 45 godina - poručio je u novom odgovoru.

S druge strane, na fakultetu kažu da je potpuno netačno da je ovaj fakultet dao otkaz ili otpustio profesora Gutmana.

- Profesoru je istekao desetogodišnji ugovor koji je, nakon odlaska u starosnu penziju, imao sa Fakultetom kao profesor emeritus - navedeno je u saopštenju PMF.

- Fakultet je još u junu pripremio novi ugovor o angažovanju. Ponuđeni ugovor je u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju, Statutom Univerziteta u Kragujevcu i propisima PMF.

Uprkos našoj zahvalnosti, poštovanju i bezrezervnoj podršci naučnom radu profesora Gutmana, Fakultet ne može da potpiše ugovor koji je u suprotnosti sa navedenim pravnim aktima. 

Inače, ovaj naučnik svetskog glasa, koji se bavi matematikom i hemijom, na kragujevačkom PMF predavao je više predmeta iz oblasti fizičke, kompjuterske i teorijske hemije, a držao je predavanja i na mnogim svetskim univerzitetima. Naučni sajt Research.com ove godine ga je stavio na 45. mesto najcitiranijih matematičara na svetu. Ali njegovo ime se pominje i kod inženjerstva i tehnologija, i to na visokoj 123. poziciji, pa je i u ovoj oblasti najbolji u Srbiji. 
Objavio je sam ili u koautorstvu oko 1.400 naučnih i 300 stručnih radova, koji su citirani preko 30.000 puta. 

MEĐU 5.000 NAJVEĆIH UMOVA NA SVETU

Čuveni Univerzitet Stenford rangirao ga je među 5.000 najumnijih naučnika na svetu. I tu je ubedljivo najbolje plasiran od svih naših istraživača, a prvi sledeći je na poziciji između 70.000. i 80.000.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR