Glas Javnosti

AJNŠTAJN IZ KIKINDE! ANDREJ OSVOJIO ZLATO NA OLIMPIJADI IZ FIZIKE: Već je napisao četiri naučno-istraživačka rada! (VIDEO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Kikinđanin Andrej Popović, uskoro učenik trećeg razreda gimnazije "Dušan Vasiljev“, osvojio je zlatnu medalju na Svetskoj olimpijadi iz savremene fizike u Indoneziji.

Organizovano u online formatu, takmičenje je podrazumevala rešavanje 25 zadataka iz oblasti kvantne mehanike, nuklearna fizika, fizike čestica i specijalne teorija relativiteta. 

Ta značajna nagrada samo je poslednja u nizu priznanja koje je mladi svestrani kikindski naučnik do sada osvojio.

Zlatna medalja na Svetskoj olimpijadi iz savremene fizike za Andreja je svakako važno priznanje i prilika da dalje napreduje.

- Usvajajući ta nova znanja, ja mogu kasnije da ih iskoristim u svojim radovima. Kao što znate, ja sam do sada napisao četiri naučno-istraživačka rada i posebno mi se svidela kvantna mehanika. Zato ću možda i nastaviti da se bavim njome - kaže Andrej.



Pored gimnazije "Dušan Vasiljev“, Andrej je od osnovne škole polaznik beogradskog Regionalnog centra za talente "Nikola Tesla“ i ozbiljno radi uz podršku mentora. Pre dve godine, na istoj olimpijadi osvojio srebrnu medalju, a potom i nagradu SANU za postignute rezultate na polju nauke i obrazovanja. Sada već polako planira – šta dalje.

- Primarni cilj mi je da upišem Matematički fakultet , astro-fizički smer. Naravno, pošto u Regionalnom centru za talente često dobijamo stipendije, ako se otvori prilika za dobar fakultet u inostranstvu porazmisliću i o tome - dodaje Andrej.

Ne zapostavlja drugare i izlaske

Uz podršku profesora, drugara, grada, najvažnija je svakako podrška roditelja. Uz različita interesovanja, nauku, takmičenja, sport, Andrej ne zapostavlja drugare i izlaske. Kad se sve kockice slože, za roditelje postoje prioriteti.

- Mislim da su se sve kockice nekako poslagale. A nama je najbitnije da je on zadovoljan i srećan, a mislim i nadam se da jeste. Ima svoj stav o životu, o svemu, ali je najbitnije je da je zdrav i srećan. Sve ostalo će već biti - kaže Marija Popović, Andrejeva mama.


 Iako 17-togodišnjak, Andrej je postigao mnogo. Naravno, pred njim je put o kome sanja.

- Glavni moj san je da promenim nešto u svetu, odnosno da promenim na bolje. Ne znam kako ću doprineti zemlji, ali nadam se što bolje i što više - dodaje Andrej.

Ne znamo gde će buduće školovanje i život odvesti Andreja Popovića. Raduje što su Kikinda i Srbija za njega dom kome će se uvek vraćati.

Glas javnosti/RTV

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR