Glas Javnosti

Agencija: OVI GRADOVI U SRBIJI SU NAJZAGAĐENIJI – kiša donosi spas?!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Agencija za zaštitu životne sredine saopštila je danas da je prekoračenje graničnih dnevnih vrednosti emisija PM10 suspendovanih čestica u utorak izmereno u Novom Sadu, Beočinu, Beogradu, Valjevu, Kragujevcu, Kosjeriću, Popovcu, Čačku, Užicu, Nišu, Novom Pazaru, Pirotu.

Ako je za utehu stanovnicima tih gradova, najavljena kiša će, kako navode u Agenciji, doprineti padu zagađujućih materija.

Početak grejene sezone nedvosmisleno utiče na prisutno zagađenje vazduha, imajući u vidu da upotreba individualnih ložišta i toplana toplotne snage manje od 50 MW na godišnjem nivou doprinose ukupnoj emisiji PM10 suspendovanih čestica u udelu od 65 odsto, a PM2.5 suspendovanih čestica u udelu od 80 odsto, dodaje se u saopštenju, prenosi Fonet.

Povišenim vrednostima doprinose i aktuelne vremenske prilike, navodi Agencija, jer stagnacija vazduha u najnižem sloju atmosfere, uslovljena odsustvom vetra i pojavom izražene prizemne inverzije, sprečava prirodno razblaženje emitovanih zagađujućih materija.

Prekoračenja graničnih vrednosti koncentracija sumpordioksida, azotdioksida, ugljenmonoksida i ciljne vrednosti prizemnog ozona nisu zabeležena ni na jednom mernom mestu.

Savesno postupanje građana pri izboru energenata, korišćenih u individualnim ložištima, doprineće smanjenju emisija zagađujućih materija, odnosno zagađenja vazduha.

Poboljšanje kvaliteta vazduha je prioritetni cilj na kojem moramo da radimo zajedno i požrtvovano, jer je vazduh zajednički imenitelj svih građana Srbije, poručuju iz Agencije.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR