Glas Javnosti

AFRIČKA KUGA HARA SRBIJOM! Zarazu prenele divlje svinje

Društvo
Autor: Glas javnosti

Uprava za veterinu proglasila je zbog svinjske kuge zaraznim četiri lovišta.

To su lovište na Svrljiškim planinama, na Suvoj planini na području opštine Bela Palanka, "Nišava" izmedju Bele Palanke i Pirota i lovište na području opštine Babušnica, rekao je rukovodilac Regionalnog centra za suzbijanje afričke kuge Niš Miroljub Marjanović.

Nakon što je konstatovana afrička kuga, u tim lovištima je zabranjen lov divljači na 60 dana kako se zaraza ne bi prenela na domaće svinje.

Uprava za veterinu apeluje na poštovanje mera, pre svega da se svi vlasnici domaćinstava u selima koja se nalaze na području zaraženih lovišta ili se naslanjaju na njih pridržavaju higijenskih mera. 

On je istakao da ljudi ne obolevaju od afričke kuge svinja, ali mogu da budu mehanički prenosioci bolesti, a naglasio je i da je veoma važno da lovočuvarska služba strogo vodi računa da ne bude krivolova na lovištima na kojima je lov privremeno zabranjen.

Podsetio je da se na području Pirotskog okruga od 2020. godine stalno pojavljuju novi slučajevi zaražavanja divljih svinja afričkom kugom, a bilo je i obolevanja domaćih svinja.
 
Prema njegovim rečima, na početku ove godine afrička kuga svinja pojavila se i među domaćim svinjama u aleksinačkim selima Mozgovo, Kraljevo i u domaćinstvima na periferiji Aleksinca ali je bolest suzbijena krajem septembra.

(Glas javnosti)
 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR