Glas Javnosti

AFERA FRUŠKA GORA: EPARHIJA SREMSKA NEKONTROLISANO SEČE ŠUME I DRVA SKUPO PRODAJE PO BOSNI, A NE PLAĆA POREZ DRŽAVI!

Društvo
Autor: Glas Javnosti

Od firme koju je angažovala za gazdovanje šumama u devet manastira na Fruškoj gori, na površini preko četiri i po hiljade hektara, Eparhija sremska SPC godišnje prihoduje oko 190.000 evra, a državi ne plaća ni dinara poreza. Udruženje za zaštitu šuma, kako saznajemo, podnelo je krivičnu prijavu i očekuju da će tužilac ispitati sve ono što su u njoj napisali nakon dugotrajnog istraživanja.

Elem, još 2009. godine 16 fruškogorskih manastira je tražilo a onda i dobilo povraćaj vlasništva nad 40 odsto teritorije koju je država pre šezdeset godina proglasila za Nacionalni park Fruška gora. Bojeći se upravo ovoga što se  sada događa uprava Nacionalnog parka predlagala je da se ta imovina proglasi dobrom od opšteg interesa, za koju bi država crkvi platila nadoknadu, ali iako su imali podršku i nekih ljudi iz Vlade Srbije, do dogovora nije došlo. Tako je crkva postala vlasnik skoro polovine Nacionalnog parka i više od 10.000 hektara šume, koja je sada na milost i   nemilost drvosečama.

-Treba, prvo, znati da manastiri funkcionišu kao gazdinstvo, pa onda sami donose odluku da se velike količine stabala slobodno seku i prodaju u drvnu građu. Javna je tajna da većinu unapred imaju naručeno i prodaju u Bosni i Hercegovini, gde je seča šuma pod ozbiljnijom kontrolom, jer to tamo nadgledaju službenici iz Evropske unije. Pričamo o tim šumama koje su u vlasništvu Eparhije sremske, koja nekontrolisanom sečom stabala ostvaruje veliki profit, a poznato je da su  oslobođeni od bilo kakvog poreza, pa se u budžet Srbije ne vraća ni jedan dinar, - objašnjava naš izvor, inače aktivista udruženja koje se bavi problematikom ekologije u Vojvodini.

Naime, kako saznajemo, Eparhija sremska je angažovala firmu “Gorski božur” registrovanu za gajenje šuma i ostale šumarske delatnosti, čiji je jedan od osnivača i vlasnik pilane registrovane za rezanje i obradu drveta. Za seču šume “Gorski božur” mora je da dobije saglasnost od manastira na čijoj je to teritoriji, konkretno od osobe koje ima odobrenje Eparhijskog upravnog odbora da kontroliše radove, što je sve zakonski pokriveno ugovorom.

Međutim, u međuvremenu, ovaj ugovor je raskinut ove godine i sklopljen je novi sa preduzećem “Šume Fruške gore“, što su novinarima potvrdili i u Eparhiji sremskoj, ali kao da je to bio uvod u neke “druge priče”, jer će novi nosilac posla menjati i vlasnike i direktore u poslednjim godinama, što je sve navedeno u pomenutoj krivičnoj prijavi. Kako saznajemo, u ovoj medijski nazvanoj “Aferi Fruška gora”, kojom se jedino, za sada, bave neki vojvođanski portali, pominju se i imena visokih političara i članova porodica velikih privatnih firmi.

-Ukratko rečeno građani i ekološki aktivisti se bune a država ćuti, ali se ne može više sakriti da  se uz puteve na Fruškoj gori gomilaju nepregledno posečeni trupci dok čekaju na utovar u velike  kamione. Ne može se ni sakriti da se seče na veliko bez obzira na plan i okolinu, kao da preoravaju Frušku goru. Putevi su razrovani teškom mehanizacijom, a na nekim mestima rupe su i do pola metra duboke,- priča naš izvor.

Pored krivične prijave aktivisti udruženja za zaštitu prirode u Vojvodini najavljuju i proteste na kojima će tražiti hitnu smenu uprave Javnog preduzeća  “Nacionalni park Fruška gora” jer ne reaguju kako bi morali, onda  moratorijum na seču šuma dok se ne izmene zakonska regulative  koje bi zaštitile ovu oazu prirode i zdravlja, a traže se i nezavisnu služba čuvara koji bi blagovrememo reagovala na ovakvo devastiranje Fruške gore.

 (Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR