Glas Javnosti

ADVOKATSKA KOMORA SRBIJE: Predsedniče, odbijte potpisivanje Zakona o eksproprijaciji (FOTO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Advokatska komora Srbije donela je odluku da uputi poziv predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da razmotri primedbe Komore i ne proglasi Zakon o eksproprijaciji, odnosno da odbije da potpiše ukaz izmena i dopuna tog zakona.


Advokatska komora Srbije je na današnjoj sednici zaključila da ovaj zakon treba da se vrati Narodnoj skupštini na ponovno odlučivanje.

U dopisu predsedniku na niz zamerki na Zakon, koji je u petak 26. novembra usvojen u skupštini po hitnoj proceduri, objavljeno je na zvaničnoj Tviter stranici Advokatske komore Srbije.

AKS smatra da je o predloženim izmenama i dopunama morala pre skupštinske procedure da se sprovede javna rasprava koja nije smela da izostane zbog velike zainteresovanosti javnosti, kako građana tako i stručne javnosti.

Advokati su istakli da je Zakon o eksproprijaciji u skupštinsku proceduru ušao kao hitan, ali da nisu obrazloženi razlozi hitnosti.
AKS smatra da nekoliko odredbi spornog zakona izazivaju zabrinutost, i da je usvojenim izmenama napravljena razlika u isplati naknade za eksproprisanu imovinu, kao i da postoji razlika u isplati za legalno i nelegalno podignute objekte.
U dopisu je zaključeno i da je povezivanje Zakona o eksproprijaciji sa Lex specialisom o posebnim postupcima opasno iz više razloga jer bi država u tom slučaju mogla da zaključuje međunarodne ugovore, bira strateške partnere i ne podleže javnim nabavkama.

U nekoliko gradova Srbije organizovani su protesti građana zbog usvajanja spornih zakonskih izmena.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS



KOMENTAR