Glas Javnosti

ADVOKATI ZAUSTAVILI SAOBRAĆAJ KOD ADVOKATSKE KOMORE: Traže povlačenje izmena Zakona o parničnom postupku!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Ispred Advokatske komore Srbije danas se okupilo više od 200 advokata kako bi iskazali nezadovoljstvo zbog najavljenih izmena Zakona o parničnom postupku za koji je javna rasprava započeta 20. maja.

Nacrt zakona o izmenama ZPP objavljen je nedavno radi javne rasprave, a advokati tvrde da je reč o grubom kršenju pravnog poretka i zahtevaju povlačenje pomenutog Nacrta, ali i formiranje nove radne grupe, koja bi se bavila pomenutim dopunama.

Advokati su blokirali saobraćaj u tom delu grada u znak upozorenja i traže da se povuče pomenuti Nacrt o izmenama ZPP.

Advokat Lazar Tanasković, jedan od prisutnih, kaže da se pomenutim izmenama grubo krše prava građana Srbije.

- Trenutno se nalazim ispred Advokatske komore u znak protesta zbog predloženih izmena Zakona o parničnom postupku. Naime, te izmene, koje je predložilo Ministarstvo pravde, obiluju nizom protivustavnih odredbi kojima se direktno krši pravo građana Srbije, odnosno njihova osnovna ljudska prava, kao što je pravo na  pravično suđenje i pristup sudu. Plastično rečeno, ukoliko bi izmene bile usvojene, građanin koji nema novčana sredstva ne bi mogao da ima pristup sudu, s obzirom da je učestvovanje u sudskom postupku uslovljeno plaćanjem sudske takse, što je protivustavno - kaže Tanasković i dodaje:

- Znači, građanin koji nema novčana sredstva ne bi mogao da tuži, da učestvuje u postupku. Što je još gore, građanin koji nema novčana sredstva, a koji bi bio tužen od strane drugog lica koji ima, ne bi mogao da učestvuje u postupku jer se plaća taksa na odgovor na tužbu. On ne bi mogao da ospori tužbeni zahtev, a posledica toga bi bilo donošenje presude na osnovu propuštanja, jer bi se to tretiralo kao da je taj tužbeni zahtev priznat - kaže sagovornik za Novu.

Dodao je da su se advokati usaglasili u vezi sprečavanja izmene.

Foto: Fonet

- Advokati su složni da je takav predlog protiustavan i zahtevaju od Ministarstva pravde da se povuče predlog, da se formira nova radna grupa i da se nakon izrade novog dozvoli javna rasprava od minimum godinu dana - kaže Tanasković.

 Podsetimo, Ministarstvo pravde započelo je sprovođenje javne rasprave o tekstu Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o parničnom postupku 20. maja.

- Izradom Nacrta zakona Ministarstvo pravde ostvaruje aktivnosti iz Akcionog plana za Poglavlje 23 i Akcionog plana za unapređenje pozicije Srbije na rang listi Svetske banke o uslovima poslovanja za period 2020-2023. godine, koje imaju za cilj unapređenje efikasnosti parničnog postupka - navodi se u saopštenju.

Ministarstvo ističe da se to posebno odnosi na delove o dostavljanju pismena, snimanju suđenja i procesnoj disciplini, imajući u vidu EU standarde, praksu Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda.

Javna rasprava traje od 19. maja do 14. juna a biće organizovani okrugli stolovi o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o parničnom postupku u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu.

(Glas javnosti)


 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR