Glas Javnosti

ADVOKATI SUTRA OBUSTAVLJAJU RAD: Neće ići na ročišta, rasprave, pretrese, sudove…

Društvo
Autor: Glas javnosti

Advokatska komora Srbije najavila je za sutra  u ponedeljak, 5. jula, jednodnevnu obustavu rada advokata na celoj teritoriji Srbije.

Kako je saopštio Upravni odbor Advokatske komore Srbije jednodnevna obustava rada advokata organizovana je zbog predloga Odbora Skupštine Srbije za ustavna pitanja i zakonodavstvo da se donesu tri autentična tumačenja.

Reč je o odredbama člana 1066. stav 2 Zakona o obligacionim odnosima, odredbama člana 41. stav 1 i 2 i člana 43. stav 2 i 3 Zakona o zaštiti potrošača i odredbama člana 17. stav 1 Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga.

Upravni odbor Advokatske komore Srbije smatra da se tim autentičnim tumačenjima krše Ustavom Srbije i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima zajemčena ljudska prava na pravično suđenje, jednaku pravnu zaštitu, a pre svega, pravo na pravnu sigurnost građana.

Donošenjem predloženih autentičnih tumačenja ponovo bi bio aktiviran princip retroaktivnosti na taj način što bi se stvorili uslovi za ponavljanje svih pravnosnažnih okončanih postupaka, a građani bili dovedeni u situaciju da izgube sporove koje vode ili u kojima su već uspeli u ostvarenju tužbenog zahteva protiv banaka, navedeno je u odluci, a preneo RTS.

 

Ističe se da Ustav u odredbi člana 197. zabranjuje primenu principa retroaktivnosti, osim ako to nalaže opšti interes utvrđen pri donošenju zakona.

Upravni odbor Advokatske komore smatra da je u konkretnom slučaju jasno da se ne može raditi o opštem interesu, već o interesu bankarskog sektora.

Tokom obustave rada advokati neće pristupati na ročišta za glavnu raspravu i glavne pretrese pred sudovima, neće pristupati pred tužilaštvima u istražnim postupcima i postupcima pregovora oko primene oportuniteta ili sporazuma o krivici, neće pristupati pred organima uprave, javnim beležnicima i privatnim izvršiteljima i neće pristupati u policiju u pretkrivičnim postupcima, osim u slučaju prijema rešenja o zadržavanju i saslušanja pred sudom povodom određivanja pritvora.

Tokom obustave rada advokati će dostavljati sudovima, tužilaštvima i drugim organima samo podneske i preduzimati one radnje koje su vezane za nastupanje prekluzivnih rokova i zaštite maloletnih lica u slučajevima porodičnog nasilja, navedeno je u odluci Upravnog odbora Advokatske komore Srbije.

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR