Glas Javnosti

Advokati negoduju zbog pomeranja rokova suđenja

Društvo
Autor: Glas javnosti

Ovakvom odlukom krše se prava pritvorenika na pravedno i suđenje u razumnom roku

Sudovi u Beogradu su zbog epidemije obustavili i sva pritvorska suđenja. Prošle nedelje u Višem sudu nije održano nijedno odranije zakazano, a kako nam kaže advokat Nikola Ristović, obaveštenje o odlaganju pritvorskih ročišta sačekalo je branioce i u Drugom osnovnom sudu. Razlog je zabrana okupljanja više od petoro ljudi u zatvorenom prostoru.
 Ovakvom odlukom sudova, kako ističe Ristović, krše se prava pritvorenika na pravedno i suđenje u razumnom roku, koja se ne mogu ograničiti, niti ukinuti, čak ni u vanrednom stanju. Takođe se ne poštuju uputstva i zaključci o radu u vreme epidemije Visokog saveta sudstva i Vrhovnog kasacionog suda, koji su propisali da će se ročišta održavati u predmetima u kojima je određen pritvor.

- Pošte, banke, prodavnice rade i u njima se okuplja više od petoro ljudi. Slično se održavaju i pres skupovi, a jedino sudovi nisu u mogućnosti da održe suđenja zbog uredbe o zabrani okupljanja - navodi Ristović. - Ako je samo jedan okrivljeni, uz tročlano veće sudija i zapisničara to je već pet osoba i nema mesta da u sudnicu uđe advokat, tužilac ili obezbeđenje. Svi znamo da u svakom sudu postoje velike sudnice u kojima se može ispoštovati preporučena udaljenost učesnika u predmetu. Takođe, moglo se preći i na tonska snimanja kako bi se suđenje ubrzalo.

Ristović kaže da je potpuno nejasno zašto se ne održavaju pritvorska suđenja i da li je praktično zatvaranje sudova opravdano i u skladu sa Ustavom:

- Na pitanja advokata sudovi odgovaraju da ne mogu da organizuju svoj rad. Razumemo opravdan strah, ali mora da se omogući funkcionisanje sudova.

PROBLEM I "SKAJP"

Advokatska komora Srbije (AKS) negoduje i zbog suđenja putem video-linka, odnosno skajp-aplikacije, jer ta mogućnost nije predviđena zakonom. U Ministarstvu pravde odgovorili su da je inicijativa za onlajn suđenja potekla od samih sudija i da ni na koji način ne krši procesna prava optuženih.

Izvor: novosti.rs

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR