Glas Javnosti

Advokat Sreten Đorđević: Od izmena Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti nisam video ništa MONSTRUOZNIJE!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Advokat Sreten Đorđević tvrdi da u svojoj karijeri od izmena Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti nije video ništa monstruoznije.

-Pročitao sam izmene Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. U svojoj advokatskoj karijeri nisam video ništa monstruoznije. On tvrdi da zakon suspenduje najviši pravni akt Srbije, Ustav kao i da ugrožava prava i slobode građana, kaže advokat.

Đorđević smatra da se pod izgovorom zaštite od zaraze Zakon suspenduje, prostom odlukom Vlade i/ili ministra zdravlja:
- Ustav Srbije u delu koji se odnosi na prava građana na slobodu
- pravo na privatnost, porodičnost i mirno uživanje doma
- pravo na slobodu izbora
- pravo na lični i telesni integritet
- pravo na rad

Zakon omogućava zatvaranje ljudi, obolelih ali i zdravih, bez odluke suda, bez prava na žalbu i bez obezbedjivanja minimalnih prava pritvorenih koja inače pripadaju čak i licima na izdržavanju kazne zatvora.

- Primenu ovog zakona obezbeđuju vojska i policija, bez ikakvih ograničenja. Ovo je Zakon:
- "Nove normalnosti"...
- Vojno-policijske diktature...
- Neograničene moći države nad ljudima-brojevima...
- Ozakonjenja državne represije...Ako vam je stalo do dece, do roditelja, do svih vama voljenih i do SLOBODE : PROČITAJTE ZAKON, UVERITE SE SAMI I ODLUČITE ŠTA I KAKO ĆETE DALJE!, tvrdi advokat Đorđević.

Izmene Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, stupile su na snagu danas u 14 časova, javili su beogradski mediji. Zakon je objavljen danas u Službenom glasniku, te odluke tog zakona stupaju na snagu odmah.

Podsetimo, novi zakon definiše pod kojim uslovima bi vakcinacija protiv kovida-19 u Srbiji mogla da bude obavezna, šta sve smeju komunalni inspektori i milicajci, kao i čega ćemo morati da se pridržavamo u karantinu ili izolaciji.

Zakon propisuje možemo li biti kažnjeni i koliko za nepoštovanje mera, ali i koja sve ovlašćenja dobija ministar zdravlja i šta sve može da odluči tokom epidemije.

Jedna od najvažnijih novina jeste ona u članu 33. Zakona, a podrazumeva mogućnost uvođenja vanredne imunizacije. Danom stupanja na snagu ovog zakona vakcinacija će moći da bude preporučena ili obavezna.

Vakcinacija se naređuje aktom ministra zdravlja, u skladu sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije, na predlog Instituta za javno zdravlje Srbije i uz saglasnost Republičke stručne komisije za zarazne bolesti.

(Glas javnosti)

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR