Glas Javnosti

75.000 ZAHTEVA ZA RESTITUCIJU: Za deceniju rada Agencije vraćeno 56.900 kvadrata stambenog i poslovnog prostora

Društvo
Autor: Glas javnosti

Agencija za restituciju osnovana je pre deset godina. Podneto joj je oko 75.000 zahteva za povraćaj oduzete imovine i obeštećenje. O deceniji rada za RTS je govorio direktor Agencije Strahinja Sekulić, koji je istakao da je proces restitucije, u odnosu na region, u Srbiji najbolje organizovan.

Po osnivanju Agencije za restituciju, pre deset godina, u zakonskom roku koji je trajao dve godine, podneto joj je oko 75.000 zahteva za povraćaj oduzete imovine i obeštećenje.

Do sada je obrađeno više od 65.000 zahteva i imovina je vraćena starim vlasnicima: ukupno 56.900 kvadrata stanova, kuća i poslovnih prostora, 87.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, 6.300 šuma i 622 hektara građevinskog zmljista, prenosi RTS.


Kada je vraćanje imovine crkvama i verskim zajednicama u pitanju, takođe, veliki procenat imovine je vraćen: više od 90 odsto.U pripremi izveštaj o desetogodišnjem radu Agencije za restituciju, koji će uskoro biti objavljen.

- Sada taj izveštaj ima oko 200 strana, za petnaestak dana mi ćemo ga potpuno završiti i poslati Upravnom odboru Vlade Srbije. Posle toga, biće objavljen na našem sajtu. U izveštaju smo naveli kompletnu statistiku, kao i pravne probleme sa kojima smo se susretali u radu Agencije. Dosta toga je vraćeno građanima: imovina u naturi gde god je moglo da se vrati, poslovni prostori, privatni stanovi, kuće, poljoprivredno zemljište. Crkve i verske zajednice dobile su svoju imovinu, ali žrtve holokausta. Sva ta tri zakona i postupci po ta tri zakona su nekome slični, ali ima i bitnih razlika. Kod vraćanja imovine crkvama i verskim zajednicama, tu je ustaljen princip potpune restitucije: i zamenske i novčane. Tu smo pri kraju. Najveća crkva je Srpska pravoslavna crkva, ali i katolička i protestanska crkva, kao i islamska i jevrejska zajednica su ostvarile pravo. U početku smo se mučili da nađemo način da vratimo islamskoj zajednici imovinu. Doneli smo odluke. Pre nekoliko meseci su potvrđene na Upravnom sudu, bile su osporavane - istakao je Sekulić.
On je naveo da još pokušavaju da nađu način da vrate što više imovine.


-Na početku smo rekli da koliko je imovine vraćeno i koji je iznos novčani. Sve ukazuje da privodite posao kraju. Mi smo na početku kraja. Danas već radimo planove za iduću godinu. Sve odluke ćemo doneti u svim predmetima za tri, tri i po godine. Moramo, nakon toga, da čekamo odluke drugostepenog organa i sudova. Posle toga sledi postupak koji je odvojen: sažimanje i okončanje procesa.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR