Glas Javnosti

25 GODINA OD LEGENDARNE BITKE NA KOŠARAMA: Trajala 67 dana i odnela 108 života pripadnika Vojske Jugoslavije! GRANICA NIJE PALA! (VIDEO, FOTO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Pre 25 godina, na današnji dan, započela je Bitka za Košare.

Borba na tadašnjoj jugoslovensko-albanskoj granici trajala je 67 dana i odnela je 108 života.

Napad je bio silovit, iznenadio je Vojsku Jugoslavije. Teroristička organizacija tzv. "oslobodilačka vojska kosova" ("ovk") zauzela je karaulu, ali nije uspela dublje da prodre na Kosovo i Metohiju, što je bio osnovni cilj napada.

Oko 1.500 pripadnika tzv. ovk uz podršku albanske artiljerije, NATO avijacije i instruktora napalo je rejon karaule.

Napad na frontu širine nekoliko kilometara počeo je rano ujutro 9. aprila 1999. godine. Do 9. aprila NATO nije gađao Košare, ali jeste druge položaje na jugoslovensko-albanskoj granici. Karula je locirana na obroncima Prokletija, nedaleko od Đakovice i Dečana.

Karaula Košare   (Foto: Printskrin RTS)


Srpski Termopili


U tom trenutku na frontu je bilo nešto više od 100 pripadnika graničnih jedinica Vojske Jugoslavije (VJ). Zbog žestokih napada iz vazduha, ali i diverzija OVK veća pomoć nije mogla odmah da stigne. Procena vojnog vrha bila je da će kopneni napad najverovatnije krenuti iz Makedonije gde se već nalazilo oko 16.000 vojnika NATO, a pretpostavke da će glavni napad ići preko Košara nije bilo.


(Foto: Printskrin RTS)

Taj deo teritorije bio je u zoni odgovornosti 125. motorizovane brigade koja je reorganizovala svoje jedinice, borila se sa teroristima OVK u Metohiji i stalno bila na udaru NATO-a, tako da od početka rata do 9. aprila nije uspela da se u potpunosti pripremi za zaustavljanje napada na Košarama.

Drugog dana bitke, OVK je zauzela karaulu Košare što su objavili svetski mediji. Međutim, to nije bilo veliki uspeh jer je sama karaula okružena brdima i veoma nepovoljna za odbranu. Posle pada karaule, stiglo je pojačanje od više stotina pripadnika Vojske Jugoslavije iz pešadijskih i specijalnih jedinica, tako da je linija fronta stabilizovana 19. aprila i nije bilo većih pomeranja do kraja rata.


Na vrhuncu borbi Vojska Jugoslavije imala je oko 1.200 vojnika, a OVK, sa dobrovoljcima i albanskim jedinicama pet do šest hiljada.

Cilj napadača, OVK, NATO i albanske vojske bio je da se prodre u Metohiju i da se snage Vojske Jugoslavije, do tada maskirane i dobro sakrivene, nateraju na otvorenu borbu u kojoj bi do izražaja došla tehnološka prednost NATO avijacije.

Agresor je uspeo da zauzme teritoriju SRJ svega četiri kilometra u širinu i u dubinu par stotina do hiljadu metara. Borba na jugoslovensko-albanskoj granici trajala je 67 dana i odnela je 108 života.

Jedna je od najtežih borbi u novijoj istoriji srpske vojske, pa je postala simbol odbrane otadžbine.

Glas javnosti/I02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR