Glas Javnosti

22 GODINE OD ZLOČINA U 'PANDI' slučaj tapka u mestu a izvršioci BRUTALNE LIKVIDACIJE ŠEST PEĆKIH GIMNAZIJALACA i dalje NEOTKRIVENI!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Na današnji dan 1998, dvojica maskiranih zločinaca su iz automatskih pušaka ubila šestoricu srpskih gimnazijalaca i do sada ovaj zločin nije rasvetljen.

Posle pune 22 godine i svih obećanja koja su davana sve ove godine, porodice ubijenih gimnazijala nisu dobile odgopvor ko je počinio monstruozni zločin nad njihovom decom.

- Zločin je, izvesno, bio naručen, o čemu se i na dan sahrane od uva do uva šaptalo i prepričavalo da su zločinci, uz znanje i pomoć tadašnjih policijskih službi i vlasti u Peći, pobegli s lica mesta -navodi z Ranko Jokić iz Patrijaršijske ulice.

On veruje da su imena počibnilaca ovog zločina poznata, ali da neko iz straha od istine ne želi  ih obelodani .

Ubijeni su Ivan Obradović (15), Vukota Gvozdenović (16), Zoran Stanojević (18), Svetislav Ristić (18), Ivan Radević (18) i Dragan Trifović (18), dok je Vlado Lončarević (18) teško ranjen, a Mirsad Šabović (34) i Nikola Rajović (18) lakše.

 Kako navodi Jokić  o zločinu svedoče tragovi rafala i krvi po zidovima i patosu restorana “Panda” u kome su se gimnazijalci okupljali vikendom i u danima proslava.

On navodi  da je "poznato da je zločince u obližnjem dvorištu Gimnazije "Sveti Sava" čekao auto "zastava 128" i da su, prema tadašnjim saznanjima umakli, prema Brestoviku, selu preko kojeg se okolnim putem silazi do Pećke patrijaršije, centra grada".

Ono što boli sve ljude iz grada na Bistrici "jeste ćutanje nadležnih i pokušaj pojedinaca da se pod velom tajne drži istina o zločinu od kojeg zaziru svi Pećanci, bez obzira na nacionalnu pripadnost".

- Taj zločin je uništio međuljudske i međunacionalne odnose u Peći, to je početak kraja zajedničkog života Srba, Bošnjaka, Muslimana i Albanaca u Peći i u celoj Metohiji – kaže Jokić i dodaje da od tog dana 1998. godine, izuzev novinara, u objekat "Panda" nikada niko nije kročio.

- Sve kuće, svi poslovni objekti u ulici pored Gimnazije prodate su, a jedino je kuća u kojoj se nalazi "Panda" napuštena i stoji netaknuta, ista onakva, zalivena krvklju pećkih gimnazijalaca -  kaže Jokić.

-"Panda" će  ostati živi spomenik i crna mrlja na duši i srcu svakog Pećanca- kaže Jokić.

Kako navodi verovalo se  da su zločin počinili Albanci, ali je pre godinu dana procurila informacija da je istragom utvrđen identitet naručilaca i počinilaca i da se čeka momenat da se istina saopšti javnosti.

Jokić je rekao da je "dosadašnje znanje o zločinu u Pandi" palo u vodu i da su ubistvo pećkih gimnazijalaca počinila lica neke druge nacionalnosti - "plaćenici".

- Porodice ubijenih dečaka i mi, Pećanci, znamo da su državne službe bezbednosti otkrile i naručioce i počinioce, ali neko ne želi da stavi tačku na naše dvadesetdvogodišnjeogodišnje istrajavanje za istinom - ističe Jokić.

Iz Udruženja porodica nestalih i kidnapovanih sa Kosova i Metohije kažu da kao što traže da se rasvetli sudbina bilo kojeg drugog nestalog ili ubijenog, tako traže i da se pred licem pravde nađu i sa istinom suoče naručioci i počinioci zločina nad gimnazijalcima u restranu "Panda".

(Glas javnosti/Srna)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR