Glas Javnosti

200 medicinskih radnika za deset dana počinju da rade, raspored po gradovima gde se epidemija širi

Društvo
Autor: Glas javnosti

Verica Jovanović, v.d. direktora Instituta za javno zdravlje „Batut“, rekla je da će u narednih deset dana biti angažovano dodatnih 200 zdravstvenih radnika Oni će konkurisati za radno mesto u ustanovama u kojima su trenutno najpotrebniji, a tačan spisak insitucija koje će raspisati konkurse biće do kraja nedelje objavljene na sajtu Instituta za javno zdravlje „Batut“.

Ona je navela da će zdravstvni radnici biti raspoređeni u Beogradu, Novom Pazaru, Kragujevcu, Nišu, Čačku, Vranju, Šapcu, Užicu, Valjevu, Novom Sadu, Zrenjaninu i drugim gradovima u kojima se epidemja najviše širi.

Biće zaposleno oko 200 zdravstvenih radnika – 50 lekara, 100 medicinskih sestara i tehničara, a ostatak će činiti biolozi, molekularni biolozi i administrativni radnici. Oni će biti angažovani na šest meseci.

- Angažovanje epidemiologa, saradnika i drugih lekara u zavodima i institutima je veoma veliko. Ono je celodnevno, traje već pet meseci, pa je ovakva pomoć, pre svega tim ustanovama, neophodna, kako bismo bili što duže dostupni našim građanima, a istovremeno, kako bismo što efikasnije obavili sve medicinske poslove - istakla je Jovanovićka.

Za šest meseci – milion evra


Za zapošljavanje je izdvojeno milion evra, odlukom Evropske unije da preko bespovratnih IPA fondova pruži finansijsku pomoć Srbiji tokom pandemije virusa korona.

- Poznato je da je zdravstveni sistem u ovoj epidemiji pod velikim pritiskom da, pre svega, pruži zdravstvenu zaštitu u vidu pravovremene dijagnostike. Rad domova zdravlja kao kovid ambulanti u ovoj fazi je posebno značajan, jer se tu primaju svi pacijenti sa simptomima respiratorne infekcije, oboljenja koje izaziva koronavirus - napomenula je Jovanovićka i dodala da instituti i zavodi za javno zdravlje vrše kontrolu nad epidemijom, prate rad svih zdravstvenih ustanova i kretanje bolesti na teritorijama okruga.

Kroz program biće nabavljena i dodatna prioritetna medicinska i nemedicinska oprema, a pružaće se i tehnička, kao i savetodavna podrška resornim državnim institucijama za sprovođenje nabavki vezanih za kovid 19.

Ugovor o angažovanju potpisali su ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović i šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, kao i šef Kancelarije UN za projektne usluge (UNOPS) Mikela Telatin.

(Izvor Sputnik)
 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR