Glas Javnosti

164 GODINE OD TESLINOG ROĐENJA: Obeležavaju se jubilej Nikole Tesle i Dan nauke

Društvo
Autor: Glas Javnosti

Nikola Tesla bio je srpski naučnik i inovator svetskog glasa. Radio je u području elektrotehnike i radiotehnike, izumeo je okretno magnetsko polje i višefazni sastav izmeničnih struja.

Jubilarni deseti po redu Dan Nikole Tesle danas se obeležava u kanadskom gradu Nijagari, na 164. godišnjicu Teslinog rođenja.

Kako je saopštio organizator, Srpska škola "Nikola Tesla", program je prilagođen vežećim zdravstvenim merama.

Na Trgu Nikole Tesle pored Nijagarinih vodopada kod spomenika našem naučniku u 17 časova biće položeno cveće uz prisustvo najviše 10 ljudi uz distancu od dva metra.

Danu Nikole Tesle u Nijagari prisustvovaće generalni konzul Srbije u Torontu Vasilije Petković, predstavnici Nacionalnog parka Nijagara i Nemanja Jevremović osnivač Teslinog tehničkog muzeja u Kanadi.

Mnogo skromnije nego što je ranije planirano biće obeležena i decenija postojanja Srpske škole "Nikola Tesla" u Nijagari.

Iz ove škole podsećaju na veliki uspeh srpske zajednice u tom delu Kanade.

Krajem prošle godine u Nijagari pored samih vodopada imenovan je Trg Nikole Tesle.

Foto: Pixabay

Najavljuju da će zajedno sa kanadskim Teslinim tehničkim muzejom nastaviti sa akcijom da se stara električna centrala u ovom gradu preuredi u Muzej Nikole Tesle.

Centrala je sagrađena 1905. godine po patentima ovoga naučnika.

Neki od izvornih generatora su još u funkciji.

Dan nauke uz virtuelnu naučnu pravionicu

Ovogodišnji Dan nauke, 10. jul, obeleževa se u Srbiji u skladu sa merama borbe protiv širenja koronavirusa, kroz program uživo na Instagram profilu Centra za promociju nauke, a biće predstavljena i nova, mlada lica nauke, najavili su iz Centra za promociju nauke.

Danas od 18 do 19 časova na Instagram profilu Centra za promociju nauke biće organizovana Virtuelna naučna pravionica kroz koju se kombinuje umetnost, nauku i stvaranje.

Ovaj put, priče o nauci pričaju se senkama, a naučni demonstratori i demonstratorke pokazaće kako se na neobičan način i uz maštovitu upotrebu svakodnevnih predmeta koji nas okružuju može predstaviti ono što nas najviše oduševljava u nauci.

Svi učesnici će imati priliku da se uključe u program uživo i predstave svoje kreacije.

Priče naših Lica nauke biće prikazane i kroz postavku u izlogu Mikrogalerije Centra za promociju nauke, u Ulici kralja Petra 46.

Film u laboratoriji

Dan rođenja Nikole Tesle, biće simbolično obeležen širom zemlje, a u SAD, u Vordenklifu, jedinoj preostaloj Teslinoj laboratoriji, i prikazivanjem filma "Tesla", čiji će glavni protagonisti Itan Houk i Kajl Meklahlan učestvovati u posebnom delu programa.

U Teslinom naučnom centru u Vordenklifu 164. godišnjica Teslinog rođenja, biće između ostalog obeležena projekcijom filma "Tesla", koja će ujedno biti i američka premijera - šest nedelja pre početka prikazivanja filma on lajn i u drajv in bioskopima, rekao je za Tanjug direktor tog Cenra Mark Alesi i dodao da će sredstva od prodaje karata biti usmerena za razvoj preko potrebnih programa i resursa za virutalno obrazovane dece i mladih.

Alesi je dodao da će obeležavanje Teslinog rođendana i ceo program biti upriličen dan kasnije, i da će film reditelja Majkla Almerejde, koji prikazuje život velikog pronalazača, uključujući i njegovo rivalstvo sa Tomasom Edisonom, koga glumi Kajl Mehlahan, svi moći da pogledaju on laj ili u Drajv in bioksopu u Vodrdenklifu.

Zanimljivosti vezane za našeg najvećeg naučnika:

-On je planove za njegove izume čuvao u glavi, a nije ih zapisivao zbog opasnosti od krađe.

-U čast doprinosu nauci Nikole Tesle, na stogodišnjici njegovog rođenja 1956. godine u Minhenu, Međunarodna Elektrotehnička Komisija, odlučila je da uvede jedinicu Tesla (T) za magnetnu indukciju.

-U svetu filma postoji nagrada koja je nazvana po Nikoli Tesli. Do sada su je primili: 2005. - Džeri Luis, 2004. - reditelj Džejms Kameron, 2003. - reditelj Džordž Lukas, Sten Vinston...

-Odlukom Vlade Srbije iz avgusta 2010. godine, dan rođenja Nikole Tesle 10. jul proglašen je Danom nauke u Srbiji.

-Tesla se hranio isključivo vegetarijanskom hranom.

-Tesla je samo jednom izrazio želju da neki umetnik izradi njegov portret. Godine 1939, 18. avgusta, uputio je tim povodom svom prijatelju, poznatom jugoslovenskom vajaru Ivanu Meštroviću telegram u Zagreb. Meštrović je sticajem okolnosti izradio Teslinu bistu tek 1952. godine. Odlivci ove biste čuvaju se u Muzeju Nikole Tesle u Beogradu, u Muzeju Like u Gospiću i u Tehničkom muzeju u Beču.

(Izvor: Tanjug/G.J.)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR