Glas Javnosti

15 gradova i opština do sada proglasilo VANREDNU SITUACIJU

Društvo
Autor: Glas javnosti

Užice, Priboj, Lučani i Vladičin Han su poslednji u nizu gradova u Srbiji u kojima je proglašena vanredna situacija zbog svakodnevnog povećanja broja zaraženih korona virusom.

Prethodno je vanredna situacija proglašena i u Arilju, Ivanjici, Požegi, Beogradu, Čačku, Kraljevu, Kragujevcu, Vranju, Šapcu, Tutinu i Novom Pazaru, ukupno u 15 gradova.

Od pristiglih rezultata za 110 uzoraka, u Užicu su danas potvrđena još 33 pozitivna slučaja korona virusa, a do sada je zaraženo 637 lica, najveći broj zaraženih je iz Užica njih 284, a od početka juna do sada je primuno pet pacijenata.

U opštoj bolnici u Užicu trenutno je hospitalizovano 214 pacijenata, od kojih je 12 priključeno na respirator i imaju izuzetno tešku kliničku sliku.

Broj zaraženih zdravstvenih radnika je 36, od čega je sedam hospitalizovano, a u izolaciji je 21.

Opšta užička bolnica raspolaže sa dovoljno preostalih radnika, ima dovoljno opreme i uslove za zbrinjavanje pacijenata, a u ovoj zdravstvenoj ustanovi trenutno se ima 16 respiratora.

Uvođenjem ovih mera zabranjeno je okupljanje u zatvorenom i na otvorenom prostoru više od pet lica, ako nije moguće obezbediti fizičku distancu od dva metra. U javnim parkovima i igralištima takođe je dozvoljeno okupljanje samo do pet lica.

Ugostiteljski objekti svoj rad moraju da prilagode novoj situaciji, stolovi moraju biti postavljeni na radaljini od dva matra, a za stolom može sedeti makismalno dva lica. U ostalim ugostiteljskim objektima prodaja hrana dozvoljena je preko šaltera.

U obarzovnim ustanovama, zabranjena su sva okupljanja, a prijemni ispiti biće održani uz strogo poštovanje epidemioloških mera.

Priboj
Na sednici Skupštine opštine Priboj usvojen je predlog da se proglasi vanredna situacija.

U Priboju je primećen povećan broj pacijenata sa povišenom temperaturuom i respiratornim problemima i to za 50 odsto od petka. Za vikend u kovid ambulantu se javilo od 50 do 60 pacijenata, dok je u pribojskoj bolnici hospitalizovano do petka 20, a sada već 30 pacijenata.

Pribojska bolnica ima pet respiratora, na kojima je trenutno priključeno tri pacijenta.

Mere koje su usvojene: zabrana okupljanja u zatvorenom i otvorenom prostoru više od pet lica, ako nije moguće obezbediti fizičku distancu više od dva metra. U svim zatvorenim prostorima neophodno je nositi zaštitne maske i držati distancu. Zabranjuje se organizovanje svečanosti, sportskih i drugih manifestacija kao i muzičkih. Ograničava se radno vreme ugostiteljskih objekata na rad od 7 do 22 sata. Ugostiteljski objekti se obavezuju da obezbede da za jednim stolom ne mogu sedeti više od dva lica, izuzev ako su u pitanju roditelji i maloletna deca ili lica koja žive u jednom domaćinstvu. Zabranjuje se rad bazena otvorenih i zatvorenih i spa i velnes centara. U javnom prevozu je obavezno nošenje zaštitinih maski. Nalaže se organima lokalne samouprave i drugim javnim subjektima da preduzmu mere zaštite zaposlenih i organizuju vršenja usluga građanim u skladu sa datim preporukama. Stanari stambenih zgrada obavezni su da dezinfikuju zajedničke prostoije a JKP „Usluga ” da pojača pranje ulica i javnih površina uz upotrebu dezinfekcionih sredstava.

Lučani
Zbog uvećanog broja obolelih od virusa Kovid-19, Štab za vanredne situacije opštine Lučani je doneo odluku o proglašenju vanredne situacije. Na teritoriji oštine Lučani danas je potvrđeno prisustvo korona virusa kod 6 pacijenata, dok se za 21 pacijenta očekuju rezultati sa testiranja na virus. Opštinski Štab za vanredne situacije definisao niz mera.

Jedna od njih je obavezno nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru ( u trgovinskim i drugim objektima, javnim i drugim ustanovama).  Takođe, u ugostiteljskim i sličnim objektima ne mogu da se organizuju muzičke, zabavne i druge manifestacije, proslave i porodična okupljanja.

Takođe, ograničava se broj osoba u trgovinskim i objektima u kojima se pružaju usluge, uključujući i ugostiteljske, na broj kojim se obezbeđuje fizička distanca od najmanje dva metra.

- Nalaže se svim ustanovama, pravnim licima i građanima da se pridržavaju svih propisanih mera koje je donela Vlada Republike Srbije (Uredba o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19; Službeni glasnik RS, broj 66/2020-4)- delatnost u oblasti trgovine na malo i usluge u oblasti ugostiteljstva, koje obuhvataju prodaju hrane i pića, preporuka Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“) koje se odnose na predškolaske ustanove, škole, fakultete, studentske domove, ponašanje u parkovima, dečjim i sportskim igralištima, izletištima i tokom vežbanja na otvorenom, sport, javni prevoz, ugostiteljske objekte, biblioteke, muzeje, galerije, teretane i fitnes klubove, frizerske salone, kozmetičke salone, pedikir i manikir, masažu i tetovažu, pružanje uslužnih delatnosti u kući ili stanu i drugo, kao i preporuke druguh državnih organa u vezi sa postupanjem u toku epidemije korona virusa - navode iz Lučana.

Jedna od mera odnosi se i na javni prevoz (gradski, međugradski i taksi prevoz) gde je obavezno nošenje zaštitnih maski, uz redovno provetravanje i dezinfekciju vozila.

Vladičin Han
Usled pogoršanja epidemiološke situacije izazvane širenjem zarazne bolesti "Covid-19", predsednik opštine Vladičin Han Goran Mladenović doneo je Odluku o proglašenju vanredne situacije na teritoriji opštine Vladičin Han.

Od utorka, 7. jula počeće da se primenjuju posebne mere zaštite stanovništva. Biće na snazi zabrana okupljanja u zatvorenom i otvorenom prostoru više od pet lica, ako nije moguće obezbediti fizičku distancu od dva metra i odgovarajuće mere lične zaštite.

U javnim parkovima i igralištima, kao i tokom vežbanja na otvorenom prostoru dozvoljeno je okupljanje do pet lica, uz odgovarajuće mere lične zaštite. Maske su obavezne u zatvorenim prostorima. Zabranjeno je organizovanje svečanosti, kao i organizovanja sportskih i drugih zabavnih manifestacija.

I u Vladičinom Hanu je uvedeno ograničenje radnog vremena ugostiteljskih objekata od 7.00 do 20.00 časova, a uvedena je i zabrana korišćenja otvorenih i zatvorenih bazena, spa i velnes centara.

Arilje

Vlasti Arilja proglasile su 3. jula vanrednu situaciju za područje ove opštine zbog širenja virusa korona. Odpočetka epidemije do 4. jula u Arilju je potvrđen 31 slučaj korone. U nedelju nije bilo novih slučajeva, dok su u subotu registrovana 4 nova slučaja.

Usvojene mere podrazumevaju držanje distance od dva metra, obavezno nošenje maski u zatvorenim prostorijama, a rad ugostiteljskih objekata ograničen je na period od 7 do 20 časova.

Zabranjeno je održavanje sportskih i kulturnih manifestacija, a na zatvorenom i otvorenom prostoru ne sme se okupiti više od pet osoba.

Ivanjica
Štab za vanredne situacije opštine Ivanjica doneo je 2. jula odluku o proglašenju vanredne situacije za celu ivanjičku teritoriju.

Broj Ivanjičana obolelih od korona virusa popeo na 10. Juče je, po nezvaničnim saznanjima Ivanjičkog radija jedna ženska osoba iz Ivanjice izgubila bitku za život u bolnici u Beogradu. Dvadesetoro Ivanjičana je testirano i za njih se čekaju rezultati iz Beograda. I danas su dugi redovi za pregled u COVID ambulanti Ivanjičkog Doma zdravlja.

Neophodno je poštovati sve propisane mere zaštite, sačuvati sebe i ljude iz svog okruženja.

Zabranjena su okupljanja u zatvorenom i otvorenom prostoru više od pet lica, ako nije moguće obezbediti fizičku distancu od dva metra i odgovarajuće mere lične zaštite.

U javnim parkovima i igralištima, kao i tokom vežbanja na otvorenom prostoru dozvoljeno je okupljanje do pet lica, uz odgovarajuće mere lične zaštite. U svim zatvorenim prostorima obavezno je nošenje zaštitnih maski i poštovanje fizičke distance od dva metra, zabranjeno je organizovanje svečanosti, kao i organizovanje sportskih i drugih zabavnih manifestacija.

Radno vreme ugostiteljskih objekata je ograničeno od sedam do 20 sati, a za jednim stolom u ugostiteljskim objektima ne mogu sedeti više od dva lica, izuzev ako su u pitanju roditelji i maloletna deca ili lica koja žive u zajedničkom domaćinstvu, uz obavezni razmak od dva metra između stolova. U javnom prevozu obavezno je nošenje zaštitnih maski, uz redovno provetravanje i dezinfekciju vozila.

Požega
Štab za vanredne situacije opštine Požega doneo je odluku o proglašenju vanredne situacije zbog širenja korona virusa, odnosno 8 mera koje će ubuduće morati da se poštuju kako bi se sprečilo širenje Kovida 19.

Od početka epidemije do 4. jula u Požegi ima 57 registrovanih slučajeva, umrlih nije bilo.

Prva od mera je obavezno nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru (u trgovinskim i drugim objektima, javnim i drugim ustanovama) i na zelenoj pijaci.

Zatim, u ugostiteljskim i sličnim objektima ne mogu da se organizuju muzičke, zabavne i druge manifestacije, proslave i porodična okupljanja.

Ograničava se radno vreme ugostiteljskih objekata tako da ono može da počne najranije u 7 časova a završi se najkasnije do 20 sati.

Takođe, ograničava se broj osoba u trgovinskim i objektima u kojima se pružaju usluge, uključujući i ugostiteljske, na broj kojim se obezbeđuje socijalna distanca od najmanje 2 metra.

Obavezno je poštovanje mera iz Uredbe o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti Kovid-19 - delatnost u oblasti trgovine na malo i usluge u oblasti ugostiteljstva, koje obuhvataju prodaju hrane i pića, preporuka Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" koje se odnose na predškolske ustanove, škole, fakultete, studentske domove, ponašanje u parkovima, dečjim i sportskim igralištima, izletištima i tokom vežbanja na otvorenom, sport, javni prevoz, ugostiteljske objekte, biblioteke, muzeje, galerije, teretane i fitnes klubove, frizerske salone, kozmetičke salone, pedikir i manikir, masažu i tetovažu, pružanje uslužnih delatnosti u kući ili stanu i drugo, kao i preporuke drugih državnih organa u vezi sa postupanjem u toku epidemije korona virusa.

Mere se odnose i na ponašanje u javnom prevozu gde je obavezno nošenje zaštitnih maski. Takođe, nalaže se vršiocima javnih usluga, organima lokalne samouprave, javnim preduzećima i ustanovama na teritoriji opštine Požega da preduzmu mere za zaštitu zaposlenih i organizuju vršenje usluga građanima u skladu sa datim preporukama.

Poslednja, 8. mera odnosi se na pojačano pranje i dezinfekciju javnih prostora.

Beograd
Četiri mere koje je Vlada Republike Srbije usvojila za Beograd, posle uvođenja vanredne situacije, stupile su na snagu 4. jula.

Prva mera je da svi ugostiteljski objekti na teritoriji Beograda ne rade od 23 do 6 sati, druga mera je da je u gradskom i međugradskom prevozu obavezno nošenje zaštitnih maski, treća da je u svim zatvorenim prostorijama dozvoljen boravak najviše stotinu ljudi i obavezan razmak od metar i po, na otvorenom prostoru dozvoljeno je 500 ljudi takođe uz poštovanje razmaka od metar i po, a poslednja mera je da je u svim javnim objektima obavezno nošenje zaštitnih maski uz obavezno rastojanje metar i po.

Mere su uvedene na dve sedmice

Čačak
U Čačku je 3. jula uvedena vanredna situacija zbog povećanog broja zaraženih korona virusom.

U poslednja 24 sata od posledica korona virusa preminula su dva muškarca iz Čačka. Za poslednjih sedam dana u Čačku je od posledica korona virusa preminulo petoro ljudi.

Prvi smrtni slučaj zabeležen je u Kliničkom centru u Kragujevcu, gde je nakon nekoliko dana provedenih u teškom stanju, preminuo čuvani čačanski stomatolog (79).

U beogradskoj bolnici bitku sa korona virusom izgubio je još jedan muškarac, koji je iz čačanske bolnice zbog teške kliničke slike, prebačen u zdravstvenu ustanovu u glavnom gradu.

U okviru mera vanredne situacije u Čačku, zabranjeno je okupljanje na javnom mestu, priređivanje proslava, ograničen je rad kafea i restorana do 20 časova, zabranjen rad bazena i javnih kuplišta, a u teretanama i igralištima napolju i u parkovima dozvoljeno je okupljanje do samo pet osoba.

Kraljevo
Usled pogoršanja epidemiološke situacije na teritoriji grada Кraljeva, jer se procenat pozitivnih kreće kreće i do 50 odsto, u subotu je u Кraljevu proglašena vanredna situacija.

Prema informacijama Zavoda za javno zdravlje Кraljevo, od 24 uzorka poslatih u četvrtak na testiranje u labaratoriju Кliničkog centra Srbije, stigli su rezultati za 22 uzorka, od kojih je 9 pozitivno na Кovid - 19, dok se za još 2 uzorka čekaju rezultati testiranja.

Nadležni kažu da je od početka epidemije korona virusa u gradu na Ibru potvrđeno 135 slučajeva infekcije, dnevno se u Кovid ambulanti u Кraljevu pregleda oko 100 građana.

U Kraljevu ej na snazi zabrana okupljanja u zatvorenom i otvorenom prostoru više od pet lica, ako nije moguće obezbediti fizičku distancu od dva metra i odgovarajuće mere lične zaštite; u javnim parkovima i igralištima, kao i tokom vežbanja na otvorenom prostoru dozvoljeno je okupljanje do pet lica, uz odgovarajuće mere lične zaštite; u svim zatvorenim prostorima obavezno nošenje zaštitnih maski i poštovanje fizičke distance od dva metra; zabrana organizovanja svečanosti, kao i organizovanja sportskih i drugih zabavnih manifestacija; ograničenje radnog vremena ugostiteljskih objekata od 7 do 20 časova; prilagođavanje rada ugostiteljskih objekata tako da za jednim stolom ne mogu sedeti više od dva lica, izuzev ako su u pitanju roditelji i maloletna deca ili lica koja žive u zajedničkom domaćinstvu, uz obavezni razmak od dva metra između stolova; puna primena svih preventivnih mera u ustanovama predškolskog vaspitanja i obrazovanja; u osnovnim i srednjim školama i visokoškolskim ustanovama odložiti okupljanja, a prijemne i druge ispite organizovati uz primenu svih mera lične zaštite (fizička distanca od dva metra, obavezno nošenje maske i/ili vizira i rukavica); u javnom prevozu obavezno nošenje zaštitnih maski, uz redovno provetravanje i dezinfekciju vozila; zabrana korišćenja otvorenih i zatvorenih bazena, spa i velnes centara; sprovođenje mera zaštite u verskim objektima i prilikom vršenja verskih obreda; sprovođenje mera zaštite u kozmetičkim, frizerskim salonima, salonima lepote, fitnes centrima i teretanama (maske i rukavice); česta dezinfekcija svih javnih objekata; dezinfekcija najmanje jedanput dnevno zajedničkih prostorija u stambenim zgradama (preporuka); što češće pranje ulica i javnih površina uz upotrebu dezinfekcionih sredstava.

Kragujevac
Vanredna situacija je proglašena 27. juna i u Kragujevcu.

Korona virus je do juče  potvrđen kod čak 99 osoba u Kragujevcu. Od ukupno 296 urađenih uzoraka u nedelju do ponoći u Institutu za javno zdravlje Kragujevac, 126 je bilo od čega 117 u Šumadijskom okrugu.

U Kragujevcu je bilo pozitivno 99, u Aranđelovcu 6, Кniću 9, Batočini 2, Lapovu 1. Po dve osobe su pozitivne iz Novog Pazara i Tutina, a po jedna iz Vrnjačke Banje, Beograda, Svilajnca, Užica i Kruševca, navodi se u izveštaju Instituta.

Sa najnovijim brojem potvrđenih uzoraka na koronu, do sada je u Šumadijskom okrugu korona virus potvrđen kod 698 osoba, od kojih je 564 iz Kragujevca.

Na teritoriji grada Kragujevca zabranjeno je okupljanje i na otvorenom i u zatvorenom prostoru više od pet osoba, ukoliko nije moguće obezbediti fizičko rastojanje od dva metra i odgovarajuće mere lične zaštite. Zabranjeno je organizovanje svečanosti, sportskih i drugih manifestacija. Ugostiteljski objekti radiće od 7 do 20 časova. Zabranjen je rad otvorenih i zatvorenih bazena, spa i velnes centara.

Vranje
Vanredna situacija u Vranju je proglašena 29. juna.

U vranjskoj bolnici od 129 pacijenata, 93 su sa potvrđenim virusom.

Od početka epidemije u Pčinjskom okrugu virus korona potvrđen je kod 692 osobe, od čega u Vranju kod 561 osobe.

U Vranju važe sledeće mere: obavezno je nošenje maske u zatvorenim objektima, fizicka distanca, merenje telesne temperature pri ulasku u javne objekte.

Šabac
U ovom gradu 271 osoba čeka rezultate testova na kovid 19. U kovid ambulanti u subotu je pregledan 131 pacijent, a 71 testirano.

Prema izveštaju Zavoda za javno zdravlje 241 osoba je pozitivna na kovid 19 od početka epidemije, 166 je obolelo u poslednjih petnaestak dana. Ukupno 752 lica su pod nadzorom kao kontakti i svi poštuju mere samoizolacije, saopšteno je juče.

U Šapcu je zabranjeno okupljanje više od 100 ljudi u zatvorenom prostoru i više od 500 ljudi napolju, dok ugostiteljski objekti i noćni klubovi neće raditi od 23 časa do 6 sati. Vanredna situacija u ovom gradu proglašena je juče.

Bašte ugostiteljskih objekata radiće do 23 sata, uz obavezni razmak od metar i po između gostiju, odnosno dva metra između stolova.

Svi koji se okupljaju u manjem broju, moraju držati distancu od jedan i po metar, a na manjem rastojanju moraju nositi zaštitnu masku. U svim zatvorenim prostorijama, bez izuzetaka, obavezno je nošenje zaštitnih maski i poštovanje rastojanja od jednog i po metra.

Maske bilo kog tipa obavezne su u javnom prevozu, a uvodi se i kazna od 5.000 dinara za one koji ne poštuju tu meru.

Tutin
Vanredna situacija je proglašena u Tutinu 26. juna.

Koordinator Opšte bolnice u Novom Pazaru Mirsad Đerlek izjavio je da je u poslednja 24 sata u toj zdravstvenoj ustanovi preminula jedna osoba obolela od kovida, žena stara 72 godine, prenosi radio Sto plus.

On je istakao da se trenutno na lečenju nalazi 330 kovid pozitivnih pacijenata, a da je u prethodnom danu hospitalizovano 98 osoba zaraženih korona virusom.

- Do naglog skoka hospitalizovanih došlo je jer smo postali regionalna kovid bolnica pa smo primili 55 pacijenata iz Sjenice, gdje se virus rasplamsao - objasnio je Đerlek.

On je dodao da se na respiratorima nalazi osam pacijenata, a da u poslednja dva dana niko ko je bio na mehaničkoj ventilaciji nije preminuo.

U tercijarne zdravstvene ustanove transportovano je dvoje.

Mere prevencije - bez nargile, sa ograničenim radom ugostiteljskih objekata, sat duže - do 20 časova, zatim za stolom najviše dve osobe i distanca od dva metra, obavezno nošenje zaštite i za ugostitelje i za goste, zabranjena organizacija svečanosti, naređeno je pojačano čišćenje javnih površina i odnošenje smeća, kao i dezinfekciju prostora oko Doma zdravlja i Doma mentalno ometenih u razvoju.

Preporučeno je verskim zajednicama da se organizuju tako da zaštite zdravlje vernika i verskih službenika, a opštinskoj upravi, javnim preduzećima i ustanovama da organizuju svoj rad sa što manje radnika, kao i nošenje zaštitnih maski, rukavica i vršenje dezinfekcije, a kontrolu sprovođenja ovih naredbi vršiće Odeljenje za inspekcijske poslove u saradnji sa pripadnicima MUP-a.

Novi Pazar
Prvi grad u Srbiji koji se odlučio na uvođenje vanredne situacije bio je Novi Pazar, u četvrtak, 25. juna.

Od posledica infekcije korona virusom, tokom prethodna 24 časa u Kovid bolnici Novi Pazar preminula je jedna osoba, dok ih je 8 na respiratorima, dva pacijenta sa težom kliničkom slikom transportovani su u Klinički centar. U Opštu bolnicu ukupno je juče primljeno 98 pacijenata, od kojih je 55 iz Sjenice, a ostali pacijenti su iz Novog Pazara I Tutina. U Novopazarskoj Opštoj bolnici, koja je Regionalni kovid centar trenutno se nalazi 330 pacijenata koji su covid pozitivni.

Situacija u Novom Pazaru je stabilnija, tvrdi koordinator Opšte bolnice Mirsad đerlek, dok je u Sjenici najteža, pa se tamo očekuje još veći broj obolelih.

Lekari iz Kragujevca, koji su u ispomoć došli Novom Pazaru, uputili su se u Sjenicu.

Prema merama donetim od uvođenja vanredne situacije, zabranjena je nargila, više od pet osoba u javnom prostoru, a ugostiteljskim objektima je određeno radno vreme od 7 do 19 časova i u njima se mora držati distanca od dva metra. Za jednim stolom, mogu sedeti samo dve osobe, a i za goste i za zaposlene obavezna je zaštitna oprema, odnosno maske i rukavice. Takođe, osim nargila zabranjeno je i organizovanje porodičnih okupljanja. Naložena je intenzivirana dezinfekcija javnih površina u blizini zdravstvenih ustanova i najprometnijih ulica i da se ustanovama i institucijama obezbedi neophodna oprema kako bi normalno funkcionisale. Krizni štab je preporučio i verskim zajednicama da svoj rad usklade u cilju zaštite zdravlja vernika i njihovih službenika.

(Izvor: Telegraf)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR