Glas Javnosti

“VELIKI BRAT” U ŠKOLI, KAMERE U UČIONICAMA: Da li je važnija bezbednost ili privatnost?

Društvo
Autor: Glas javnosti

Predlog da se u jednoj školi kamere postave i u učionicama izazvao različite reakcije. Šta kažu roditelji učenika, direktorka škole, pravnici…

Ako se svi usaglase, u učionicama Osnovne škole “Dušan Radović” u Nišu biće postavljene kamere. Dok pojedini roditelji brinu ko će i zašto snimati njihovu decu i za vreme nastave, iz škole uveravaju da se sve radi zbog bezbednosti dece. Prosvetari kažu da bi uprkos neprijatnom osećaju, radili svoj posao isto kao i da nisu pod “okom kamere”, ali pravnici upozoravaju da su benefiti takvog poteza neuporedivo manji od količine kršenja privatnosti.

U gotovo svim školama postoji video-nadzor u hodnicima i dvorištu, a Osnovna škola “Dušan Radović” sada planira da ih postavi i u učionicama. Neki roditelji smatraju da bi to “bilo previše”, brinu ko će gledati snimke njihove dece i kažu da nema potrebe praviti atmosferu “Velikog brata” već da treba prepustiti nastavnicima da kontrolišu ponašanje učenika na času.

Tek kada se usaglase savet roditelja, nastavničko veće i učenički parlament video-nadzor će biti postavljen u učionicama, ističe pomoćnica direktora Osnovne škole “Dušan Radović” Mirjana Živić Todorović. Navodi da je razlog za postavljanje kamera u učionicama smanjenje nasilja u školi i podizanje bezbednosti učenika.


Posle Ribnikara, Niške Banje i svih nemilih događaja u našoj zemlji želimo da podignemo bezbednost na viši nivo. Imamo razrede gde su učenici poprilično destruktivni, lome školski inventar. Takođe, vršnjačko nasilje se dešava u toku malih i velikih odmora, kada nastavnici uđu u kancelariju, a učenici menjaju kabinete. Tih pet minuta dovoljni su da se desi neki incident i želimo da sprečimo da do toga dođe - kaže pomoćnica direktora.

Iskustvo škole pokazuje da je nasilje drastično smanjeno od kada je video-nadzor postavljen u hodnicima i dvorištu, ističe Mirjana Živić Todorović i uverava da privatnost dece i nastavnika neće biti narušena.


Postoji kancelarija sa monitorima gde samo direktor i pripadnici policije mogu da uđu, vrate snimak i pogledaju šta se dogodilo. Po prijavi nekog incidenta ili neke sporne situacije, vraća se vreme i gleda se konkretan snimak. Mi ostali pratimo kamere iz glavnog hola jer imamo tri ulaza i moramo u svakom trenutku da znamo ko ulazi u školu i blagovremeno reagujemo - navodi Živić Todorović.

Predsednik Sindikata prosvetnih radnika u Nišu Vladan Ćirić kaže da su mišljenja među prosvetarima podeljenja, ali su svi saglasni da im nije prijatno kada ih neko snima.

– Generalno nikome nije prijatno u bilo kojoj prostoriji gde ima kamera. U suštini, prosvetni radnici nemaju šta da kriju, rade svoj posao bilo da su tu kamere, nadzornici, savetnici ili direktor. Mislim da ne bi trebalo da bude problema u radu, ali možda neko ima barijeru kada zna da ga neko snima pa zato ne može da pruži maksimum. Svi se zalažemo za bezbednost dece, ali možda bi kamere bile suvišne u učionici - kaže Ćirić.


Zakon ne definiše da li je snimanje dozvoljeno ili ne već postavlja uslove koji treba da se se ispune, navodi pravnica iz Share fondacije Jelena Adamović. Kako objašnjava, da bi postavila video-nadzor u učionicama škola mora da dokaže da je legitimni interes važniji od interesa privatnosti onih osoba koje snima.

U pomenutom slučaju možemo da kažemo da je to interes u najopštijem smislu. Bilo bi upitno da nemamo događaje iz maja jer su deca oduvek bila nestašna. Sada postoje veći rizici, ali imali bismo situaciju da se neko snima konstantno da bi možda jednom mesečno bio izvučen neki incident. Nekako se neproporcijalno krši privatnost zbog benefita koji su neuporedivo minimalni u odnosu na količinu kršenja privatnosti. To moraju da budu neke mnogo ozbiljnije situacije od dečijih nestašluka - navodi pravnica.

Zaključuje da bi takvim postupkom škola mogla da pošalje pogrešnu poruku - da nije bezbedna, pa mora kontinuirano da snima i prati sva dešavanja.

Glas javnosti/Južne vesti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR